Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Skoro nekonečná série Men of War je asi nejznámější druhoválečnou strategickou řadou současnosti. Aby ne, když od prvního dílu, ještě nazvaného Soldiers: Heroes of World War II, jí počítáme již 13 titulů! Jedním z nich je také malý levoboček, protože se jako jediný věnuje té dřívější světové válce. Battle of Empires: 1914-1918 ale není dítkem dvorních vývojářů série Men of War z Best Way, nýbrž pokusem zkušených moderů a hráčů, zkrátka do jisté míry výtvorem amatérské komunity. Ovšem několik profesionálů ze studia Best Way jim také pomáhalo. Schválně řadím Battle of Empires do linie Men of War, protože je tato prvoválečná strategie postavena na širokém základu her Men of War, včetně stejného enginu GEM, jenž tvůrci dostali skoro za hubičku výměnou za část zisků z prodeje.

Poloamatérský tým se pojmenoval zkratkou GWT, což znamená Great War Team a svoji variantu na platformu Men of War vydal v dubnu minulého roku. Pouze 2,5 GB veliká hra si s sebou zákonitě nese vše dobré i špatné ze série Men of War, která je už na dnešní dobu krapet zastaralá a docela nepohodlná na ovládání, protože postavy i jednotky si často dělají co chtějí. Co dříve znamenalo totální převrat v žánru strategií v reálném čase (RTS), čímž mám na mysli hlavně možnost přímého ovládání jakékoli jedné postavy či vozidla, je dnes už naprosto normální věc. Battle of Empires totiž odpovídá stavu herních technologií minimálně několik let nazpátek, však její grafika již ohlodává zub času a stejný interface i menu má už i druhý titul celé série Faces of War, který je více než deset let starý! Na druhou stranu je obrázek stále dobře funkční, prostředí se skvěle demoluje a je příkladně animováno. Byť oddálení je stále velmi nízké a konec map halí nevzhledná mlha.

 

První francouzská mise Křest ohněm

První francouzská mise Křest ohněm

 

Pochopitelně vám na Battle of Empires stačí průměrný počítač a hra je prostá zásadních technických bugů (herních je ale tuna), což je vždy základ dobrého hraní. Za ta léta je engine již dobře vyladěný a dostatečně robustní pro naroubování téměř jakéhokoli tématu, pokud se bude týkat hromadného válčení. Právě Battle of Empires to dokazuje velmi dobře, protože ve své historické škatulce i přes svoji zastaralost prakticky nemá konkurenci. První světové válce se zkrátka ani v jiných herních žánrech moc nedaří, což  je docela s podivem, protože mně osobně přijde snad ještě atraktivnější než její druhý a mladší bratr. World War I ( u nás jako 1. světová válka) je polovičatý konkurent, který ani nemá boje v zákopech, což je super vlastnost (hlavně při obraně), jíž Battle of Empires zhusta a rád využívá.

Prvoválečné strategie na PC se tak dají spočítat na prstech obou rukou, přičemž velkou část z nich představují globální hry s hexy, kde se pohybují celé obrovské armády na úrovni pluku a výše, např. Darkest Hour: A Hearts of Iron Game. I když Battle of Empires není žádný dokonalý produkt, stále je to ve své škatuli asi nejlepší hra z Velké války, jakou si dnes můžete zahrát. Nabízí se rovnou v několika obsahově odlišných verzích, přičemž ta nejbohatší jen pro singleplayer předkládá 43 velice různorodých misí v 6 různých kampaních o slavných bitvách Velké války včetně úvodního tutoriálu. Zahrajete si zde za většinu hlavních stran konfliktu, od Britů přes Francouze a Němce až k Rusům. Jsou tu úrovně z východní i západní fronty včetně bitvy na Marně, dobývání Hindenburgovy linie, spojeneckého průseru u Gallipoli či bitvy u Sommy.

 

Předposlední mise ruské kampaně Nemesis z oblohy

Předposlední mise ruské kampaně Nemesis z oblohy

 

Samé parádní věcičky, pročež si kdykoli můžete zcela svobodně vybrat další misi ze všech kampaní za výše popsané národy, a to ve 4 obtížnostních stupních. A nechybí ani samostatná kampaň ilustrující první nasazení tanků v dějinách. Mise jsou zkrátka v drtivé většině velmi zábavné, někdy i několik hodin dlouhé a historicky docela přesné, byť se samozřejmě válčí na smyšleném válčišti. Ovšem linie zákopů asi nikdo porovnávat nebude. Kromě singlu hra obsahuje i poměrně robustní multiplayer s kompetitivními bitkami až pro 8 hráčů či kooperací pro poloviční počet vojevůdců. Pro obé platí nabídka více než 20 map, 6 národů na výběr a 7 režimů hry. Obsahově je hra pro jednoho i více hráčů velice nabušená a nabízí desítky hodin živelného hraní. Přitom na lehčí obtížnosti je dobře přístupná i naprostým strategickým laikům, protože ukládat lze kdykoli i do více slotů a převaha vlastních jednotek na bojišti je dost značná.

Ale proč jsem si vůbec vybral tuto dnes již neaktuální hru do mého příspěvku? Inu, právě teď se u ní docela dobře bavím, ale hlavně je v rámci probíhajících zimních slev na Steamu v té nejlepší Deluxe edici k mání jen za 9,59 euro, což je 70% sleva. I přes zastaralost, slabší grafiku a hlavně naprosto svéhlavou umělou inteligenci vašich jednotek (to je stará bolístka všech dílů), je cena pod tři stovky za tak rozsáhlou a poctivou strategii výtečná, zvláště, když kvalitnějších prvoválečných strategií s menším měřítkem armád opravdu mnoho není.