Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

 

Pátý díl zavedené akční série Far Cry  od francouzského Ubisoftu se právě dnes začal prodávat a já si samozřejmě vybral zdaleka nejhezčí PC verzi, a to zejména z toho důvodu, že s myší a klávesnicí se takovéto střílečky z pohledu první osoby lépe a přesněji ovládají než za pomoci ovladače na konzolích. Resp. můžu při chůzi používat myš a ve vozidlech zase ovladač, což mi vyhovuje a je to velmi pohodlné. Pokud vás zajímají specifika a možnosti nastavení počítačové verze, jež jsou samozřejmě podstatně rozsáhlejší než na konzolích, počítejte s tim, že PC varianta v krabicové verzi obsahuje 5 DVD, z nichž se na pevný disk postupně instaluje 23,7 GB dat. Již po kopírování můžete okamžitě začít hrát, ale pouze v offline režimu, protože hra si taktéž žádá stažení první záplaty, která má na dnešní dobu docela pohodovou velikost 816 MB.

Málem bych zapomněl, že se hra online ověřuje a instaluje do klienta Ubisoft Uplay, takže i ten ještě před kopírováním dat hra nabídne k instalaci, pokud ho tedy ještě nemáte v počítači z dřívějška. Současná verze aktualizované hry je sestavení 5.1.2.0 a komplet hra včetně té opravy a Uplay klienta vám na pevném disku zabere 26,8 GB. Součástí instalace je i tzv. Far Cry 5 Arcade Editor, tedy editor pro tvorbu a sdílení vlastních úrovní či her na základě více než 9000 objektů z ubisoftích řad Far Cry, Assassin’s Creed a Watch Dogs. Editor je ale samostatně spustitelná aplikace, která se spouští mimo vlastní hru Far Cry 5, byť se na něj dostanete i z hlavního menu hry.

 

 

Jak ukazuje následující vytípaná galerie kompletního nastavení a voleb PC verze v hlavním menu Far Cry 5, přizpůsobení je opravdu hodně široké a velmi kvituji vizuální zobrazení všech voleb grafiky, kdy ihned na ilustračním obrázku vidíte, jak se grafika při zapnutí či vypnutí efektu změní. Navíc je dole k dispozici také graf využití grafické paměti, který také dobře napoví, jak si hru na vašem počítači co nejlépe optimalizovat. A konečně je k mání nadto integrovaný benchmark, takže možnosti jsou opravdu příjemně rozsáhlé a vlastně kopírují podobně široké nastavení ze staršího Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands. Hra je lokalizována českými titulky a samozřejmě chybí tištěný manuál (v hlavní nabídce je ale obrazový tutoriál “Nabídka výuky”), přitom z těch osmnácti stránek zbytečných letáků a zdravotních upozornění by byl krásný návod jak vyšitý. No jo, jenže se přece šetří papír…

 

 

V čem je skutečný americký stát Montana zajímavý, že ho tvůrci z Ubisoftu použili jako krajinu pro Far Cry 5, si přečtěte v mém starším příspěvku zde.