Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Minulý týden jsem si udělal výlet do brněnských studií Bohemia Interactive, sídlících v poklidné vilové čtvrti Stránice. Ano, zde dříve sídlil Altar Interactive, který se stal součástí BIS. V moravské metropoli totiž pracuje hlavní jádro týmu, který v současné době vyvíjí třetí díly Army. Ta má vyjít v létě příštího roku a i když se nebude nějak výrazněji v konceptu lišit od současných dílů Armed Assault, tak nabídne vcelku hodně novinek, ty ale ještě prozradit nemůžu, však se o všech dočtete v příštím Score, které vyjde ještě tento měsíc.

Nicméně jako předkrm nabízím několik málo momentek, kdy jsem zachytil vývojáře v tvrdé práci na ArmA III. A nutno podotknout, že si nevymýšlím, protože v menších místnostech (tady se open space nenosí) bylo takřka absolutní ticho, slyšet bylo jen klepání klávesnic a cvakání myších tlačítek. Nutno podotknout, že Army vznikají v docela skromných podmínkách, prostě jednoduchý nábytek, počítače a kancelářská křesla, jinak nic. Nějaké relaxační zóny, reprezentativní zasedačky, herní koutky apod., to tady nenajdete. Vše je maximálně strohé a podřízené nerušenému vývoji. Tomu nahrává ostatně i zcela klidná a tichá Rezkova ulice, kde v jedné větší vile studio sídlí.

Pokud jsem tomu dobře porozumněl, tak v Brně vzniká pouze ArmA III, další připravované hry od BIS, tedy Take On Helicopters a Carrier Command se kutí v Praze, potažmo v Mníšku pod Brdy, kam mám namířeno na další prezentace příští týden. Zvlášť na vrtulníky se dost těším, to je moje káva, však mám doma dva RC modely, takže zhruba vím, o co jde. Ve světle těch skromných podmínek vás možná překvapí i skutečnost, že i Armu III si budou BIS skrze IDEA Games znovu vydávat zcela sami, bez partnerství s nějakým velkým mezinárodním distributorem.

 

Zde se modeluje bojová technika. Je to dost náročná práce, což dokazují ty stohy red bullů za monitory…

 

Kousek vedle se zase vytvářejí všechny charaktery do herního světa, včetně zvířat.

 

Všimněte si, že programátoři nemají kolem svých míst skoro žádné osobní věci a činčuričky.

 

Hlavní grafik samozřejmě jede na Macu a právě mi ukazuje zbrusu nové místo, kde se bude ArmA III odehrávat.

 

Oficiální www stránka ArmA III je zde a za výborný výklad a pohostinnost děkuji Ivanu Buchtovi a spol. z brněnských BIS.