Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ps4bundleNa včerejším, mimojiné velmi vydařeném, večírku v baru Cloud 9 hotelu Hilton zazněla oficiálně ta toužebně očekávaná informace o datu vydání Playstation 4 v České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Tím datem je 13. prosinec 2013, který jen o tři dny předběhl termín, jenž už včera začaly avizovat některé přední české obchody s hrami a elektronikou. Co je podstatné, tak počet konzolí by měl v pohodě uspokojit všechny současné předobjednávky, takže nepůjde o nějak omezený počet kusů určený jen pro pár desítek zájemců.

O termínu vydání do konce roku se sice vědělo už déle, ale co překvapilo, to byla doporučená cena. Ta zní na výborných 10.490,-, což je zhruba o patnáct set korun méně, než se dříve spekulovalo. Každopádně je to nejlacinější start v dějinách celé řady Playstation na českém trhu. Konzole, ať už to byla Playstation, PSOne, Playstation 2 i 3, nikdy při launchi nestála tak málo, jako se cení Playstation 4. Samostatný ovladač Dualshock 4 bude už krapet dražší, když vyjde na 1499,-, ale zase se bude kromě klasické černé Jet Black nabízet i ve veselejší červené Magna Red a jasně modré barvě Wave Blue.

PS4promo1

Docela výhodný bude i první oznámený bundl konzole s jednou exkluzivní hrou Killzone: Shadow Fall, jenž dostane cenu 11.590,-. Jako připlatit si 1.100,- za hru k dobru je solidní, neboť doporučené ceny novogeneračních titulů pro PS4 a Xbox One se budou pohybovat minimálně o několik stovek výše. Startovní tituly od Sony ihned k dispozici při vydání konzole už jsou známy z dřívějška, jen je telegraficky zopakuji pro úplnost: Driveclub, Killzone: Shadow Fall, Knack přičemž zatím z celkového poštu asi 30 interně vyvíjených her pro PS4 budou dvě třetiny připraveny na vydání do jednoho roku od startu konzole.

Co je ovšem podstatné, že si na PS4 určitě zahrajeme ještě do Štědrého dne a tak věřím, že hodně hráčů konzoli najde pod stromečkem. Což je velká výhoda PS4 oproti Xboxu One, který oficiální cestou přijde do ČR zřejmě nejdříve ke konci února 2014, ale spíše v průběhu března, či pozdějšího jara příštího roku. Takže role se tak znovu obrátí, když u současné generace konzolí Playstation 3 a Xbox 360 přišel s velkým náskokem jako první právě redmondský stroj. Zbývá jen dodat, že letošní Vánoce budou pěkně herní!