Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Tak nástupce PSP je oficiálně na světě, byť se Sony musí nechat, že jeho design nejen že vypadá docela jinak, než předprodukční vzorky a dřívější spekulace, ale hlavně je funkční a fešný. Jako kladivo na Nintendo 3DS to nezní špatně, však se podívejte na vyčerpávající popis a technické údaje, které jsme nashromáždili na Eurogameru. Nebudu je tady papouškovat, však NGP (Next Generation Portable), jak Sony zatím nové konzoli pracovně říká,je technicky velice vyspělé, ale to, jestli si ještě vzpomínáte, bylo ve své době i PSP, a jak dopadlo.

Tedy docela dobře, ale oproti konkurenci naprosto paběrkuje. Proto se docela divím, že jsou v Sony nepoučitelní, a znovu sázejí prakticky na úplně ty samé karty, jako v případě PSP, které sice na trhu uspělo, ale při srovnání s DS řadou a dalšími domácími konzolemi, je až ten poslední vzadu a do historie se nějakými drtivými prodeji už na sto pro nezapíše. Sony totiž opět sází pouze na vysoký výkon, přičemž styl hraní se vůbec nemění, ba zůstává naprosto podobný dospělejšímu domácímu paření před televizí. Však jak vidno, i nové NGP je prostě zařízení, na kterém si znovu asi zahrajete ty samé hry, jako doma na TV, jen trochu uzpůsobené a věřme, že oproti starší PSP i méně ořezané.

A já si říkám, jestli to bude i napodruhé stačit. Zatím si myslím, že nikoli a souboj s 3DS prohraje na celé čáře. Nevím jak vy, ale i když považuji PSP za vyspělé zařízení, tak jeho nabídka na vlastně skoro stejné hry, jaké si v lepším provedení zahraju v pohodlí domova, není nic extrovního a dle mého názoru to je jedna z příčin slabšího úspěchu PSP. A NGP znovu našlapuje do toho samého bahýnka, když tedy tvrdí, že grafika bude v rámci malého displeje srovnatelná s tím co zobrazuje Playstation 3. Jenže já mám takový pocit, že na toto pozlátko se sice chytne zase solidní počet hráčů a zákazníků, jenže nikoli ten majoritní. Mainstream dnes hledá něco extra a slyší na úchvatné marketingové vychytávky, které, a to bez urážky, NGP snad kromě toho drtivého výkonu vůbec žádné nenabízí.

To Nintendo na to jde zase od lesa, na výkon pranic nedbá, ale zase do svého 3DS napralo několik dosti převratných funkciček, v čele s tradičním dotykovým ovládáním a hlavně 3D režimem bez nutnosti speciálních brýlí. Jakkoli se po několika měsících tato přednost u mnohých majitelů jistě ztratí, už třeba jenom proto, že nebude stačit kapacita akumulátoru nebo se prostě tyto 3D efekty časem ojí, stále je to na dnešní dobu převratná věc, kterou nikdo jiný nenabízí. Když to vezmu trochu zkrátka, tak můžu tvrdit, že když si budu chtít zahrát graficky boží tituly, tak si koupím dnes lacinou PSP s UMD mechanikou a mám vystaráno, včetně solidní nabídky dnes už velice laciných her na UMD discích, které stojí jen pár stokorun. A nemusím nijak mnoho investovat.

Jde o to, že zatímco Sony na svoji základnu fandů rezignovala, když znovu jako u PSP Go nepočítá s UMD mechanikou, tak Nintendo kompatibilitu s DS tituly zachovalo a věřím, že mnoho majitelů DSka si cestu k 3DS hodně rychle najde, což bych o majitelích současného PSP, kteří mají doma skříň s UMD hrami, moc jistě neřekl. A dovedu si představit, že pokvete i pirátství na straně Sony, protože co udělá majitel PSP, který si koupí nové NGP a zjistí, že jeho disky jsou mu naprosto k ničemu? Počká si na první hack, rozlouskne si novou konzoli, svoje i další hry si stáhne z internetu a absenci UMD mechaniky tak v pohodě obejde. Nemůžu si pomoct, ale často se mi zdá, jako by u Sony měli všichni dost vymaštěné palice.

Stále razí naprosto nové a nekompatibilní formáty a média, které používají jen oni. Tak dříve dojeli s BETAcamem, nevyplatili se jim ani Minidisky, z nich vycházející UMD disky sami opouštějí, a k zlosti jsou i Memory Sticky, které do jiných zařízení nestrčíte a jen to z vás tahá další peníze. A NGP znovu na just přišlo s dalším neproprietárním formátem flash karet, který bude zase unikátní a nekompatibilní. Přitom nevěřím, že systém těchto karet, o jejichž formátu zatím nepadlo ani slovo, vydrží odolávat pirátům nějak dlouho. To se nepodařilo v historii vůbec žádné cestovní konzoli a co jich bylo a je! Jen je to zase opruz pro platícího zákazníka. Obecně se mi ale i přesto NGP dost líbí a jsem hodně zvědav, jak na něm budou hry vypadat.

Však kdyby došlo na praktickou věc, že byste si doma na Playstation 3 třeba rozehráli Resistance 3, přenesli si uloženou hru do kapesní verze této hry a hráli dále kampaň klidně na cestách, to by samozřejmě bylo velké lákadlo! Takové plány měla Sony už s PSP, ale to ještě moc dobře nedopadlo. Byť kupování dvou verzí stejné hry by asi nebylo moc rozumné, no uvidíme. Každopádně já, aniž bych stranil jedné platformě (však mám jak PSP, tak i DSi XL), jasně favorizuji za chvíli příchozí Nintendo 3DS. To bude mít velkou výhodu už jen v tom, že přijde na trh mnohem dříve, než NGP, které se začne prodávat zřejmě nejdříve v listopadu tohoto roku.

Další zdroje:

Česká oficiální produktová stránka NGP

Oficiální Playstation Blog s podrobnými informacemi o NGP

Oficiální web akce Playstation Meeting z Tokia, kde bylo NGP představeno