Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Image & Form je takové malé a sympatické studijko ze švédského Gothenburgu, které má od roku 1997 asi dvacítku pracovníků. Je zcela nezávislé a zřejmě i soběstačné, což je fajn. Tito Skandinávci si vybásnili poměrně zajímavý Svět páry – SteamWorld. Právě do tohoto univerza, obývaného parními roboty, umístili již své tři z celkových čtyř her. Já si nedávno na PC zahrál tu prostřední z nich, dvourozměrnou arkádu SteamWorld Dig: A Fistful of Dirt. Všechny hry ze SteamWorldu jsou si velmi podobné v krásné grafice a v hrdinech, jež se napříč trilogií mírně opakují. Přitom herní mechaniky SteamWorld Dig nepatří mezi něco objevného, jako spíše standardního, ale funkčního.

Jeden z robůtků po svém plechovém strýci zdědí jakýsi zanedbaný důl někde na divokém západě. Právě podzemní chodbičky a hornina na kutání tvoří hlavní herní prostředí, však hloubení nových tunelů bylo jistě jasně inspirováno slavným Boulder Dashem. Hra mu je ostatně dosti podobná. Také se zde neustále kutá a kutá, protože každá nová mise znamená prokopání na nějaké hluboké místo, kde si prožijete menší objevování, naberete něco pokladů či se utkáte s podzemními netvory, které svým kutáním probudíte z věčného spánku. Když to ve zdraví přežijete, tak většinou najdete nový upgrade své postavy, tudíž budete rychleji utíkat nebo skákat. Prostě klasika.

steamworldigscreen

Na povrch pak vynesete své poklady, resp. nakutané vzácné horniny, za něž výměnou dostanete peníze, jež můžete obratem investovat do lepšího a nového vybavení, jako je výkonnější krumpilka, větší bágl na horniny či lepší svítilna. Motivaci pro další hraní má tedy zajistit hon za lepšími nástroji a hlavně neustálé vylepšování robůtka. Což je všechno fajn a dobře fungující, jenže toho kopání je tu podle mne až moc. Důl je stále stejný, postupně jej tedy poměrně zásadně rozšiřujete, samo sebou že ponejvíce směrem dolů, takže později už musíte zdlouhavě sestupovat a vystupovat ze značných hloubek. A byť tu jsou podzemní teleportovací komory, i tak mi přijde toho cestování a prokopávání zbytečně mnoho.

No jo, jenže právě na této mechanice je postavená hlavní premisa celé hry, takže bez toho to prostě nejde. Já hru odinstaloval asi po pěti úrovních, další a další výlety na to samé místo mne už docela nudily. Přitom ale SteamWorld Dig není rozhodně špatná hra, to ani náhodou, jen nemusí sednout každému. Však tvůrci ve své třetí a zatím poslední hře ze SteamWorldu celé kutání nadobro opustili a v titulu SteamWorld: Heist již představují akční tahovou 2D strategii, opět s podobnými parními robůtky. Však SteamWorld Dig klidně vyzkoušejte, protože na Steamu stojí jen velice rozumných 9 euro.