Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Xbox360.jpgTak už je to tady, Microsoft nám spustil oficiální podporu v České republice matinko! Že je vám to jedno? No to mě né, proto jsem se tomu podíval trošku na zoubek. Čekal jsem asi podobně jako další mírně zaujatí hráči něco bombastičtějšího, …ohňostroj, fantastickou reklamní masáž, rozdávání letáků v každé stanici metra, roadshow a prezentace her… Nic z toho na našem malém trhu samozřejmě nehrozí, ovšem ke spuštění oficiální podpory u nás došlo tak nějak … po microsoftím, tedy s mnoha modrými obrazovkami smrti. A nebyl by to ani Microsoft, aby nic nešlapalo tak jak by se slušelo.

Schválně jsem projel centrum Prahy dnes křížem krážem, abych podchytil nějakou výraznější reklamu na Xbox 360, ale nenašel jsem vůbec nic. Tak jsem skončil v obchodním centru Nový Smíchov, kde jsem navštívil tu strašnou a malou prodejnu JRC, kam snad může chodit jen opravdový ignorant, protože tak malý výběr her v tak hnusném a rozbordeleném prostředí s ještě neochotnější obsluhou snad nikde jinde nemají.

Již jen se slzou v oku vzpomínám na dostatečně velký, přehledný a uspořádaný herní obchod v rámci jednoho nákupního centra ve Španělsku. Měl formu sámošky, příjemnou obsluhu a opravdu obří nabídku hardware a software pro všechny konzole i PC. Navíc jsem si zde odnesl anglickou Forzu Motorsport za pár stovek. Žádnou takto pěknou prodejnu jsem u nás neviděl. Nejlepší výběr v Praze mají zřejmě Krupičkovic bráchové ve Zlatnické, Game Shopy US Actionu jsou sice malé, ale pěkně přehledné.

Nicméně u JRC kromě pár papírových skládaček nebylo moc poznat, že dneska je ten oficiální úvod do naší vlasti. Na to že JRC Xboxy 360 prodává již nějaký ten pátek, to je docela tristní. A hle, tu v koutku jsem zřel poházené malé letáčky o Xboxu 360, tak jsem i si jeden vzal a vystoupal nahoru do food courtu, abych si jej u porce chutných a velmi neslaných nudlí prohlédl. Design knížečky pěkný, první půlka o hardware a druhá o vybraných hrách. Ovšem je vidět, že letáčky se tiskly v zahraničí, kde je zřejmě také velmi nedokonale přeložili, takže občas tropí neplechy chybějící diakritika, nebo dokonce písmenko.

Největší katastrofu má ale na svědomí počeštěný web Xboxu. Ostaní jazykové mutace jsou doslova plné informací a obsahu, včetně návodů a nastavení, ovšem česká verze (ještě v pátek ráno se místo ní objevoval odečítač) vypadá proti tomu naprosto směšně. Informací je zde naprosté minimum, na to že měl Microsoft doslova měsíce čas připravit kloudnou a důstojnou prezentaci, je výsledek doslova tragický. Ale český web Playstationu je také dost hrozný v porovnání se zahraničními mutacemi.

Jenom kolonka "Hardvér" rozesměje i leklou rybu, služba "My Xbox" zní hůř než Můj Xbox a místo trailerů je napsáno "Vybraná Vysoko". Nevím co je vybrané vysoko, ale očekávání Microsoftu to asi nebude, protože s takovýhle ignorantským přístupem mnoho nových zákazníků u nás nezíská. Navíc mi nefunguje odhlášení od účtu. I po kliknutí na tlačítko odhlásit zůstanu dál přihlášený. To už se měl na tu podporu úplně vykašlat, protože by to šlapalo lépe bez něj. Zatím ani nám hráčům, co už Xbox 360 doma mají, zřejmě nic pořádného nepřinese, ale rád bych se mýlil.

Rozhodně bych nepohrdnul aktualizovaným a rozsáhlým webem v češtině tak, jako ho mají ostatní země, českými manuály k hardware ke stažení, nebo fungujícím fórem. To co zatím Microsoft předvedl je akorát na pár facek! Bohužel jsme tak nevýrazný trh, že si podobné excesy může v klidu dovolit.

Aktualizováno:

Ještě jsem zjistil, že Microsoft pouze na českých stránkách provedl další velkou šaškárnu a to takovou, že česká mutace se automaticky zobrazí vždy, podle vaší IP adresy, tudíž nepomůže ani vymazání cookies. To znamená, že se jednoduše již nepodíváte na zahraniční a daleko obsáhlejší mutace www stránek Xbox.com. U všech ostatních jazyků včetně slovenštiny je přepnutí na výběr jiné jazykové mutace možný, pouze my tento odkaz na české verzi nemáme!

Takže když budete chtít mít jako domovskou stránku na portálu Xbox.com třebas anglickou verzi, zadejte do prohlížeče tuto adresu: http://www.xbox.com/en-GB/, a posléze si přes odkaz "international" zvolte jakoukoli jazykovou mutaci za startovní stránku. Nebo prostě zadejte ke hledání do Googlu slova "xbox.com" a příslušné anglické pojmenování země, např. "united kingdom". Google vám již pak najde zvolenou jazykovou mutaci webu Xbox.com.

Česká mutace webu Xbox.com je zde.