Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Po Vánocích jsem se rozhodl, že svůj notebook MSI MegaBook EX-600 nahradím novým strojem, protože mě už docela štvalo, že jinak výborný Microstar vydrží na baterku jen okolo 2 hodin a všude jsem musel s sebou tahat adaptér. Notebook vůbec nepotřebuji na hraní, alebrž na překvapivě jen obyčejné psaní a brouzdání. Proto jsem si stanovil tyto priority: co největší výdrž na baterii, tichý chod bez přebytečných tepelných ztrát a energetickou úspornost, kompaktní velikost a hmotnost vhodnou k přenášení.

V neposlední řadě Windows 7 a solidní zpracování i design. Jo, a samozřejmě cenu do 20 tisíc. Dávat více za spotřební notebook se mi zdá v této době již dosti rozmařilé. Tak jsem sondoval trh a vyšlo mě následující. Netbooky jsem zavrhl, protože CD/DVD mechanika v kompu se mi hodí a ty lepší stroje s větším displejem, lepším výkonem a delší výdrží na baterky už stojí kolem 10 – 12 tisíc, což je jen o málo méně, než mnohem lepší plnohodnotný notebook.

Přitom jsem někde četl, že se v tomto roce předpokládá postupný zánik netbooků, protože je dokážou nahradit normální notebooky, tedy výkonnější mašiny, nyní už s výdrží a velikostí, která se netbookům za podobné ceny prý přiblíží. Každopádně jsem si vybral nakonec dva protivníky. Acer Timeline 4810T, jakožto snad první “ekologický” notebook postavený za rozumný peníz pro co největší výdrž a jeho pozdějšího konkurenta Asus UL80, který stejné technologie dále cizeluje.

Asus UL80 – lesklý jak psí kulky, horší konstrukce, ale s 12h výdrží

Za začátku jsem spíše tíhl k Asusu, protože papírově na tom byl o něco lépe. Za cenu kolem 18 tisíc totiž nabízel o něco výkonnější procesor, o 180 GB větší hadr, o 1 GB větší RAM, Acer ExpressGate, tedy Linux pro rychlé brouzdání nebo přehrávání hudby startující za 8-10 sekund a také firemní myš a erární brašničku. Acer oproti tomu kontroval hlavně nižší cenou kolem 15 tisíc. Oba notebooky jsou přitom postaveny na nízkonapěťovém dvoujádru Intel Core 2 Duo SU na 1,3 Ghz, čemuž sekunduje taktéž velice málo žrající paměti 3, popř. 4 GB. Oba stroje jsou 14″ kompaktních rozměrů a hmotnosti do 2 kil.

Jak jsem říkal, srdce mě táhlo k Asusu, protože jsem jeden už měl a docela se osvědčil. Nyní ho tuším stále provozuje předseda místní buňky strany Zelených za Beroun, když jsem při dřívějším prodeji dostal jako bonus královské balení značkových sirek strany Zelených. Přitom Acer alespoň donedávna u mě platil za největší šit mezi notebooky. V tomto si pamatuji, jak při jednom rozhovoru s velitelem zdejší pobočky Acer jsem mu vytýkal, že jejich notebooky mají volné a provalující se klávesnice, načež mi ten člověk začal tvrdě oponovat, že to není pravda.

Ale chtěl jsem oba stroje raději vidět a osahat si je. Acery mají skoro všude k vidění, v Datartech, Alze, Mironetu …, ale toho Asuse skoro nikde. Už jsem se chystal do značkovky na náměstí Jiřího z Poděbrad, ale co jsem nespatřil. V Datartu v Arkádách na Pankráci měli vedle sebe jak Acer, tak i Asus, pouze UL50, tedy úplně stejný model, jen s větším 15″ displejem. Tak jsem si mohl pohotově ošahat oba.  Začal jsem Asusem, mým favoritem. Hned jsem ale dostal ránu, od totálně lesklého povrchu, jenž by ohmataný až běda. Sice jsem věděl, že je lesklý, ale v reálu to bylo příšerné.

A hned bod dolů za to. Testnul jsem ten ExpressGate, Linux nabutoval za pár sekund, paráda, ani nemusíte spouštět windowsy. Jenže další ouha. On nepodporuje nativní rozlišení noteboku, takže bylo na dipleji všechno rozplizlé. Škoda. A konečně vroubkovaný a taktéž lesklý touchpad nebyl moc příjemný na dotek, zatímco polozapuštěná klávesnice ve stylu Sony Vaio byla pohodlná. Noc nic, přesouvám se k Aceru. Střízlivější design, matný povrch a mnohem klouzavější touchpad. Zatímco nechybí tradiční bolístka notebooků, kdy každé tlačítko touchpadu má jinou tuhost a zvuk.

Acer Timeline 4810T – střídmější, laciný, skvěle zpracovaný, a s 8h výdrží

Jenže design vypadá mnohem luxusněji, kvalita zpracování zvlášť na Acer je obdivuhodná a zcela zapuštěná klávesnice s velkými rozměry tlačítek mě naprosto okouzlila extrémně jemným chodem a zdvihem, díky němuž se na ní psalo výborně. A je tak rozhodnuto, než chodit s opatlaným lesklým a brzo poškrábaným Asusem, nota bene s klávesnicí, která se trochu provalovala, to raději beru Acer. A navíc ušetřím skoro 3 tisíce.

Takže výsledek víte, 14″ palcový úsporný notebook Acer Timeline 4810t s integrovanou Intel grafikou už je pár dnů doma, a to za výborných 15.179 Kč. Osmihodinová výdrž nekecá, tu jsem dosáhl i na první nabití, rozměry jsou kompaktní, stejně jako hmotnost pod 2 kilogramy. Design exkluzivní, včetně víka z kartáčovaného hliníku a pod tlakem laminovaného šedostříbrného povrchu, jenž by se neměl prosahat. Výkon a rychlost mi přijde jako u plnohodnotných dvoujáder pro normální práci, větráček sice jede furt, ale jeho zvuk je velice mírný a vůbec neobtěžuje.

Sedmičky šlapají v pohodě, jen jsem musel plno času strávit odinstalací přebytečného balastu (Office 2007 na 60 dní, McAfee trial, atd.), který výrobci zcela proti vůli zákazníků chlámou do svých výrobků jak vzteklí. A něco zabralo i vypálení čtyřech DVD pro obnovu, protože tovární média se zálohou se u Aceru nedodávají, musíte si je sami vypálit. Takže u mě panuje s výběrem naprostá spokojenost, Acer se s Timeline neskutečně pochlapil, když za tu výbornou cenu jsou to parádně vyspělé a hlavně úsporné stroje, i s maličkým adaptérem jako u netbooků a s výborným zpracováním.

Oficiální www stránka řady Acer Timeline je zde a web řady UL od Asusu zase tady.