Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ff12.jpgVčera se mi dostala krátce do rukou a do mechaniky dvanáctá dynastie ságy Final Fantasy. I když nejsem přiznivcem žánru RPG (i přesto mám doma ze zběratelských důvodů kompletní řadu Final Fantasy na PSone/PS2, všechno v originálkách), dvanáctý díl mě docela šokoval, ale samozřejmě v tom dobrém smyslu. Jak už to v této sérii bývá, i dvanáctka přímo nenavazuje na předešlé díly a uvádí boj malého a zatím nezávislého království proti okupaci daleko většího a silnějšího uzurpátora. Hru jsem okusil jen krátce, ovšem FF12 na první pohled naprosto uchvátí obrovským množstvím zřejmě nejdetailnějších a nejkvalitnějších videí, co doposud herní svět nabídl.

Nejenže jsou filmy skvěle sestříhané a číhají prakticky na každém kroku, ale vypadají úchvatně (nejsou tvořeny v enginu hry). Nechybí ani příjemný dabing a odklikávací titulky. Grafika hratelné části patří k tomu nejlepšímu, čeho je ještě Playstation 2 schopna. Sice není tak jemná a vyhlazená jako u posledních Burnoutů, nebo Gran Turisma 4, je viditelně kostrbatá, ovšem vynahrazuje to až neskutečně promakaný design prostředí a okolí. Stejně výtečně jsou vymodelovány i postavy, s přimhouřením oka se jejich vzhled skorem rovná HD rozlišení, alespoň na pohled.

Styl grafiky je velmi podobný jednomu z nejlepšícch akčních RPG všech dob, Vagrant Story na PSone. Dvanáctka standardně nabízí širokoúhlý obraz 16:9, škoda že u Square Enixu neimplementovali podporu progresivního skenování, jako to umí Polyphony Digital u svého posledního Gran Turisma. Ovládání je i pro RPG nováčky jednoduché a intuitivní, ve statistikách a seznamech se také neztratíte. Již jsem četl mnoho nadšených recenzí a oslavných ód na tuto hru ze zahraničních serverů, i já se k nim rád přidám, když minimálně technickým provedením Final Fantasy XII předčí jasně všechny své starší díly a troufám si tvrdit, že tak krásnou a doslova nadpozemsky detailní grafiku nenabízí v současnosti žádné jiné RPG pro konzole, včetně Xboxu 360.

Oficiální www stránka Final Fantasy XII (v japonštině) je zde.

Anglická oficiální www stránka se skrývá pod tímto linkem

A anglická fanouškovská www stránka je pak k mání zde