Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Díky laskavosti společnosti DataConsult CZ, která u nás marketingově zastupuje značky Kingston a Logitech, se mi dostal do rukou nový SSD disk (Solid State Disc – pevný disk do PC bez mechanických částí) Kingston SSDNow V+100 o kapacitě 96 GB. Disk je součástí ucelené řady SSD disků střední třídy, která od Kingstonu pokrývá v pěti konfiguracích kapacity od 64 do 512 GB.

Navíc si můžete vybrat, jestli dáte přednost pouze lacinějšímu samotnému disku, nebo zvolíte kompletní a velmi dobře vybavený Performance upgrade kit, v němž naleznete vše potřebné pro instalaci do počítače, včetně distančních plíšků do 3,5″ držáků ve skříni. Disk je totiž menší notebookové velikosti 2,5″. Já obdržel právě to bohatší balení, kde jsem kromě vlastního disku našel ještě zmíněné distanční plíšky, všechny potřebné kabely (SATA/napájecí od zdroje), CD s klonovacím programem pro snadnou instalaci, manuál, a také jako příjemné překvapení cestovní pouzdro na disk, včetně USB kabelu.

Takže tento disk v cuku letu změníte na velmi rychlý a kompatní cestovní „hadr”. Z plastového pouzdra lze ostatně disk velmi pohodlně a rychle vysunout. Papírové technické údaje disku zmiňují podporu SATA 1/2, rozměry samotného disku jsou 70 x 100 x 10 mm a váží pouze 135 gramů. To jsou samozřejmě vítané hodnoty, pokud byste disk namontovali do notebooku nebo cestovního rámečku, já ale disk použil jako hlavní systémové úložiště na svém domácím počítači, takže mě tyto kolibří hodnoty nechávají v klidu.

Disk se dále chlubí teoretickou přenosovou rychlostí při čtení až 230 MB/s a při zápisu 180 MB/s, to ale obyčejnému uživateli moc neřekne, takže já se v testu zaměřil spíše na dosažené časy zápisu a čtení při normální práci s počítačem a porovnával to s časy dosaženými s obyčejným mechanickým (HDD) diskem Western Digital Caviar Green 1000 GB/SATA2, na kterém jsem měl systém doposud nainstalovaný. Kromě malé hmotnosti, kompaktních rozměrů a nepotřebě účinného chlazení, je další velkou výhodou SSD disků jejich nicotná energetická náročnost.

Při práci disk spotřebuje pouze 3,5 W a při standby režimu, kdy disk nepracuje, jen udržovacích 0,05 W. Takže když si to shrneme, SSD disk oproti mechanickým nabízí menší rozměry a váhu, lepší odolnost proti mechanickému namáhání a pádům, nízkou spotřebu a teoreticky vyšší rychlosti čtení a zápisu dat. Nicméně hodně se diskutuje také o jeho nevýhodách, daných jeho konstrukcí a odlišným způsobem zápisu. Samozřejmě mezi negativa lze stále ještě zařadit vyššší cenu (testovaný 96 GB disk v bundlu se aktuálně prodává přes 3 tisíce, za něž máte klasický HDD s desetinásobnou kapacitou a ještě vám hodně zbude), malé kapacity paměti a zřejmě i předpokládanou nižší životnost.

 

Prodejní balení SSD disku s příslušenstvím

 

Byť Kingston uvádí dobu životnosti na min. milion pracovních hodin, obecně se uvádí, že zhruba po 100 tisících zápisech už disk ztrácí svoji rychlost. To je ale stále výborná hodnota za hranicí životnosti komponent, protože kdybyste každý den ukládali a přepisovali na SSD disku např. 20 GB, tak by to stále znamenalo, že se disk potenciálně znehodnotí až za více než 100 let. Ano, klasické pevné disky mají životnost prakticky vyšší, ale ani SSD disky na tom nejsou špatně a nemusíte se tak bát, že např. po deseti letech přijdete o svá data nebo disk bude již velmi pomalý. To byste museli každý den na disk ukládat opravdu horetní sumy dat.

Namontování SSD disku do skříně mi zabralo jen pár minut, stačilo dále jen propojit SATA kabel se základní deskou a napájecí kabel do zdroje a bylo hotovo. Po zapnutí počítače je disk samozřejmě naprosto tichý, velmi málo topí a je zcela prost toho nepříjemného a později u klasických disků slyšitelného chrochtání a škrábání. Pokud chcete disk používat jako druhý, tak stačí zapnout počítač a už ho vidíte a nemusíte dále vůbec nic konfigurovat. Při instalaci operačního systému na SSD disk máte na výběr ze dvou možností. Buď na disk nainstalujete čistý OS, nebo využijete rychlejší cesty skrze klonovací software na přiloženém CD.

Já měl na PC svá XPčka zhruba rok stará a v docela dobré kondici a tak jsem zvolil naklonování systému na nový disk. Přitom porovnávání již zajetého systému má podle mě lepší vypovídací hodnotu než srovnávat chod na zcela čistém OS, protože na něm všechno běží ještě rychle i na mechanickém HDD, zatímco časem se už windowsy zpomalují a zadělávají balastem, takže každé zrychlení je vítané.

Klonování systému na nový SSD disk bylo také velmi pohodlné. Pouze si musíte dávat pozor, abyste na zdrojovém starém HDD neměli více dat, než se na menší SSD disk vejde. U mě nebyl problém, já si hodil dokumenty na druhý záložní disk a nechal pouze soubory OS, hry a programy v úhrnné velikosti 80 GB, což se na 96 GB SSD v pohodě vešlo. Přiložené CD je samobootovací, takže jej stačilo načíst a sám se zavedl klonovací software Acronis True Image HD. V něm jsem pouze zkontroloval oba disky a záhy se spustilo kopírování obrazu starého disku na SSD.

 

Obsah balení včetně cestovního pouzdra

 

Dost mě překvapilo, že celý proces kopírování 80 GB dat z jednoho disku na druhý zabral pouze slabých 20 minut. Po restartu jsem si jen navolil jako primární bootovací nový SSD disk a naprosto v pohodě se mi spustily windowsy stejně, jako z toho starého disku. I na používaném XP systému jsem na SSD disku okamžitě pozoroval dosti výrazné vylepšení času startu počítače. Měřeno po zavedení BIOSu, mi starý (no starý, je asi rok používaný) mechanický disk bootuje mé Windows XP Professional SP3 za 91 vteřin, ale ten samý systém naklonovaný na SSD disku se už nastartuje jen za poloviční dobu 45 vteřin, což je velmi solidní progres.

Při vypnutí počítače už je ale rozdíl naprosto minimální, když mi s klasickým HDD počítač vypíná od stisknutí tlačítka Vypnutí za 23 sekund a na SSD disk jen o sekundu rychleji. Větší odlišnosti zase nastaly při kopírování dat na jednotlivé disky. 3 GB soubor mi trvá na klasickém disku zapsat 66 vteřin, ale na SSD jen 52 vteřin, což je také docela solidní rozdíl. Těžko se to dá změřit, ale hlavně po startu počítače, kdy se na klasickém disku ještě několik sekund spouštějí rozličné služby a otevření např. složky Tento počítač nějakou dobu trvá, tak na SSD disku již mohu takřka okamžitě po naběhnutí plochy pracovat a spouštět okna, což mě osobně hodně potěšilo.

Obecně je otevírání jakýchkoli oken v rámci OS svižnější na SSD disku, než na klasickém a navíc u toho nikdo nechrochtá. Hodně se debatuje, jestli formátování SSD disku ublíží či nikoli. Podle výrobců formátování disku neublíží, ale je naprosto zbytečné a navíc zbytečně zvyšuje počet zápisů, který je konstrukcí SSD paměti omezený a tím se trochu více snižuje životnost disku. Jestli potřebujete z SSD disku jedním vrzem vymazat data, tak stačí pustit rychlé formátování, přejet disk nějakým čistícím softwarem nebo na modernějších OS od Vist výše použít příkaz TRIM, který prostor SSD disku konsoliduje. Tento příkaz ale XPčka ještě nepodporují.

Každopádně byť rozdíly v rychlostech mezi klasickým a SSD diskem nemusí být pro někoho tak signifikantní, je pravdou, že celkově je s SSD diskem obyčejná práce s PC, jako otevírání oken, spouštění programů a kopírování spouborů o dost svižnější a tišší a hlavně na nic nemusíte čekat, až se to přechroustá. Potěšila mě i krátká doba startu počítače, zatímco v jiných parametrech jsou SSD i mechanické disky srovnatelné. Každopádně já od SSD disku čekal právě to zrychlení každodenní práce s počítačem, které jsem dostal. takže po té to stránce jsem spokojený a SSD disky můžu klidně doporučit.

 

Oficiální www stránka SSD disku Kingston SSDNow je zde a www stránky marketingového zástupce pro ČR spol. DataConsult tady.