Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

pirati.jpgDalší hra na motivy dobrodružné trilogie vyjde s krátkým předstihem před filmovým třetím dílem prakticky na všechny dnešní platformy (PS2, PS3, Nintendo Wii a DS, Xbox 360). Já jsem okusil poměrně rozsáhlou demoverzi na druhý Xbox, z níž tedy pocházejí následující řádky. Nová herní adaptace Pirátů z Karibiku vychází z posledních dvou filmů, přičemž osudy hlavní trojice hrdinů ještě více rozvíjí a jen tupě nenásleduje filmový scénář. Nicméně jistá svázanost tu ovšem je. Hra je přísně lineární a kromě občasné volby z několika možných cest je cíl vždy jasně patrný a nikam jinam než kupředu vás hra nepustí. To je nešvar filmových licencí obecně, ovšem novým pirátům se to dá odpustit.

Demo začíná v podzemních kobkách žaláře ze druhého filmu trilogie, kde je vaším průvodcem kolega Teague. Trošku naštve, že i když jste dva, právě zbabělec Teague jenom blbě kecá, nikdy nepomůže v boji a ani po něm nikdo nepase jako po vás. Občas, když tak bojujete s přesilou a on čumí opodál nikým nenapadán, to působí opravdu podivně. Okamžitě vás ale uzemní nádherná grafika tak trošku ve stylu Oblivionu, jejíž cit pro detail a ztvárnění okolí je prostě úžasné. Jediným kazem je tak statické stínování a nasvětlování, což je dobře viditelné např. na pochodních a lucernách, které nezanechávají na zdech vůbec žádné mihotání. Pouze statické světlo.

Podobně je v některých lokacích ustřižena i dohlednost a nahrazena mlhou ála fog of war. Průměrný hráč si těchto nedodělků asi ani nevšimne, ale hlásit se to zkrátka musí. Prostředí je prakticky mrtvé a neinteraktivní, i když se všude povalují sudy, bedny, svítilny a další harampádí. No zkrátka úplný majáles věciček na zničení, ovšem na všechno z toho si musíte nechat zajít chuť.

Povoleno je pouze otevírání určených truhel s penězi, tajnými předměty a bonusy, občasná manipulace s velkými bednami pro usnadnění výstupu, popř. sbírání pohozených zbraní. Je to velká škoda, že tvůrci nedokázali vytěžit z pěkného prostředí daleko více. Přitom schopnosti našich tří hrdinů nejsou vůbec k zahození. Ve hře jsme si zahráli pouze za kapitána Jacka, ale v plné hře bude k dispozici jak zženštilý Orlando, tak i vyzáblá kráska Keira. Hra bude přístupná prakticky všem věkovým kategoriím již od útlého mládí, protože je všechno nakrásně nalinkováno, vždy víte co dělat a obtížnost je také skoro směšně nízká.

Může za to poměrně přímočarý boj na blízko, který obsluhujete buď mácháním šavle, nebo jednou mířenou pěstí. Kombinací těchto pohybů dosáhnete na pár bojových komb, přičemž se občas hodí i odhození nepřítele, např. u skalní římsy, nebo okraje balkónku. Stačí se tak jen správně pohybovat a občas ustoupit, nato jednou dvakrát mávnout čepelí a je hotovo. Přesným úderům pomáhá i uzamčení soupeře, škoda že chybí kvůli jednoduchosti jakékoli krytí. I přesto budete kosit protivníky jako na běžícím pásu.

Určité zjednodušení potkalo střelbu, protože stačí zhruba koukat směrem k nepříteli a kulka či spíše kule si jej prakticky vždy sama najde. Podobně se dají házet i malé dýky, přičemž vždy i jediný zásah je okamžitě smrtelný. Jack Sparrow ovšem zvládá normálně jen jeden sek mečem, takže protivníci padají po zásahu vždy stejným způsobem. Alespoň ihned nezmizí. Při souboji s vybranými oponenty se hra přepne do zvláštního soubojového režimu, kdy se kamera tentokrát nedá svobodně ovládat jako normálně a nahlíží na dění z bočního náhledu.

Způsob boje je pak od zbytku hry odlišný a konečně také o něco těžší. Musíte totiž ve správném čase vykrývat a blokovat soupeřovy výpady klopením analogové páčky a stejným způsobem pak provést ve správný okamžik protiútok. Načasování soupeřovic útoku ukazuje trojice svislých terčíků na kraji obrazovky. Terče jsou pod sebou, tudíž varují také před typem vedeného výpadu na hlavu, tělo či nohy.

Tyto souboje jsou poměrně napínavé a jinak suché procházení úrovní pěkně zpestřují. Často je děj přerušován in-game filmečky, které podobně jako grafika vypadají také znamenitě. Vůbec mimika i pohyb Jacka naprosto přesně vystihuje jeho zvláštní filmovou rozevlátost, motion-capturing funguje fantasticky. Taktéž obličeje jsou mistrovsky reálné a vše doplňuje skvělý dabing skutečných herců z filmu, ruku v ruce s nádhernou hudbou Hanse Zimmera. Putováním provází kromě žbleptání NPC kolegy i kapitánský deník, ve kterém vždy snadno nalistujete aktuální úkoly, či mapu oblasti. Jeho součástí je i malý tutoriál ovládání postav. Na další novou stránku vás vždy upozorní malá ikonka v rohu obrazovky.

Navíc všechny úkoly krátce uzříte i na obrazovce samotné a správnou cestu ukazuje malý kompas. Zabloudit se tu tedy nedá a nepochopit zadání asi také ne, protože veškeré konání důležité pro další děj je možné provést jen na určených místech. Třeba rozbít dveře, nebo přeštípnout lano. Hra je sice v angličtině, ovšem jsou zde alespoň titulky a ostatně rozhovorů v demu není mnoho. Život si doplňujete sbíráním léčivých srdíček a po lokacích se také skrytě povalují tajné předměty, za jejichž svědomitý sběr budete po zásluze odměněni bonusovými obrázky, videi a podobnými serepetičkami z filmové předlohy.

Podle položky v menu hry nechybí ani multiplayer, ovšem ten v demu není funkční. Zatím to tedy vypadá na slušnou akční adventuru s lehčí obtížností, která je snadno dostupná i menším hráčům a to i z toho důvodu, že v celé hře není ani kapka krve. Prostě filmový fanoušek by si již ke konci května měl přijít na své. I přes strašáka v podobě mnoha promarněných filmových licencí z doby dávno minulé i nedávné, jsme ale optimisté a věříme, že tato hra všem pravověrným pirátům snad ostudu neudělá. Kapišto?

Článek byl napsán pro server Showbizz.cz.