Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Pro natáčení jednoho dílu Gamepage jsem si zapůjčil titul, který je z žánru, jenž jinak absolutně nevyhledávám. Však rybaření není zrovna moje oblíbená kratochvíle a než nějakou rybu, tak to asi častěji chytím rýmu. Každopádně hře se nedá upřít jistá profesionální pozornost, z mého pohledu umocněná skvělou periferií, která je v balení přiložena. Však zdejší virtuální bezdrátový prut vypadá výborně a je také skvěle funkční.

Díky pohybovým čidlům hra rozpozná kupř. nahození návnady do vody, nebo otáčení prutem na libovolnou stranu. Hra jako taková už tolik úžasu nevzbudí, přece jen daná zdejší náplň, tedy profesionální sportovní rybaření na čas o co největší váhový úlovek, se mi už po pár hodinách docela znudilo, no asi nejsem ta správná cílovka. Každopádně hra není zcela přístupná pro naprosté rybářské elévy, jako jsem já, pročež mi trvalo dobrou půlhodinu, než jsem se naučil alespoň jedním z několika způsobů lovu chytnout větší a bojovnější ryby.

Prut je skvěle zpracovaný a naviják si lze nastavit pro leváky i praváky

Nicméně fanoušek sportovního rybaření si tu docela jistě přijde na své.  Jak jsem říkal, hra nabízí několik chytacích technik, přičemž každá se hodí zase na jinou rybu, jichž je také solidní počet druhů. Od mrňousů, které se vám vejdou do dlaně, až po dosti obří kusy, kterých bych se ve skutečnosti asi i bál. Je ale škoda, že zde není nějaký polopatičtější tutoriál, jen stručné pokyny jak chytat, což vám v rozhodování, jaký typ prutu, vlasce a návnady použít na určitou rybku, moc nepomůže. Ovládání je jinak kromě přiloženého prutu možné i skrze tradiční joypad, to ale není tak úplně ono. Prut ten zážitek z reálného lovu mnohem více znásobí.

Navíc velkým zabijákem motivace je už koncept hry samý. Vždy totiž sednete do člunu, najdete si pomocí sonaru nejbližší hejno ryb, nahodíte, kratší či delší chvíli čekáte na to, až se nějaký úlovek chytne, a pak hbitě navíjíte a navíjíte a navíjíte… Toto mě přestalo bavit hned po dokončení prvního turnaje z déletrvajícího karierního režimu mistrovství na různých amerických jezerech, která jsou ale docela pěkně provedená, byť grafika sama je na dnešní poměry spíše podprůměrná a nějakou fotorealistickou hlubinu ani nečekejte. Kromě toho se pak ještě nabízí volné rybaření s volitelným plněním různých zadání (Challenges) a dvojboj v offline multiplayeru ve dvojici.

 

 

Pokud vás ale rekreační nebo sportovní rybaření baví, věřím, že se u této hry docela dlouho zabavíte, ale pro vyznavače jiných sportů zdejší náplň zas tak lákavá z mého pohledu není. Jenže tento typ her asi svoji klientelu již dlouho má, to by každý rok nevycházelo rovnou několik podobných rybářských titulů. Však virtuální rybaření už je mnoho let stará záležitost, snad jen ty periferie jsou stále lepší a lepší, s více možnostmi a větší přesností. I zde se tak to virtuální chytání zas tolik od skutečného neliší, snad jen tím, že při navíjení samozřejmě nijak necítíte váhu ryby, čehož se třeba přes force feedback dočkáme příště?

Produktová www stránka Rapala Pro Bass Fishing je zde a hru (PS3/X360/WII) si můžete i s prutem zakoupit tady.