Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Skater XL banner

 

Dodnes se přesně neví, kdy a kdo jako první začal jezdit na prkénku s kolečky. Obecně se má za to, že průkopníci byli surfaři v USA, kteří si chtěli někdy na přelomu čtyřicátých a padesátých let zajezdit také na pevnině, když jim zrovna nefoukalo, nebo byly až moc velké vlny. Nyní tak vyšel moderní Skater XL, ale také zcela první hru, v níž se objevil skateboard, známe naprosto přesně! Byla to původní automatovka Metro Cross od spol. Namco stará pětatřicet let, v níž jste ovládali automaticky se pohybujícího běžce, který musel přes rozličné překážky doběhnout v časovém limitu do cíle. Jako jeden z power-upů, jenž vám zrychlil pohyb, byl přítomen i skateboard, jinak jste obvykle běželi pěkně po svých. Metro Cross dokonce před pěti lety ještě vyšel na Nintendo Wii U!

 

Skater XL je poslední, ale kdo byl první?

První opravdovou skateboardovou hrou byl titul 720° od Atari jen o rok mladší než Metro Cross, jenž vyšel na celou řádku tehdejších počítadel od automatů po Sinclair ZX Spectrum. V něm už jste drandili na prkně neustále, takže od začátku devadesátých let začaly vycházet skateboardové hry každých pár roků víceméně pravidelně. A jaké jsou ty největší skateboardové série? Tou zdaleka nejrozsáhlejší je samozřejmě starý známý Tony Hawk’s Pro Skater, jenž od roku 1999 do 2018 zastřešil 19 titulů. Letos vyjde zmodernizovaná reedice Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 v podání v sérii zkušeného studia Vicarious Visions, které se řadě (konkrétně portům pro cestovní konzole) věnovalo osm let od 2000 po 2007 od dvojky Tony Hawk’s Pro Skater 2 po jedenáctý díl Tony Hawk’s Proving Ground.

 

 

  • Platforma: PC, PS4, SW, X1
  • Datum vydání: 28. 7. 2020 (SW později)
  • Výrobce: Easy Day Studios (USA)
  • Vydavatel: Reverb (USA)
  • Žánr: sportovní hra
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 3,9 GB
  • Herní doba: +10 hodin
  • Přístupnost: 3+
  • Prodejní verze: digitální (PC), digitální/krabicová (konzole)
  • Cena: 33,99 EUR (890,- PC Steam), konzole od 790,-

 

Nejmladší je série Skate (první hra ještě pod názvem skate.) od EA jako výhradně konzolová řada (PS3/NDS/X360/X1/WII) s kvartetem her 2007-2010 a se 14 přídavky, zatímco pětidílná je dnes již dávno zapomenutá klasická značka Skate or Die taktéž od EA, tedy předchůdce Skate vycházející mezi roky 1987 a 1991. Skateboard jako jedna z disciplín se objevil mimo jiných také ve starých herních sériích Xtreme (3 hry 1995-1999 hlavně pro první PlayStation) a California Games od Atari a Eidosu (5 titulů 1987-2009). Na druhou stranu doposud poslední skateboardovou hrou byl titul Session od kanadského nezávislého studia crea-ture Studios z Montrealu, jenž se nyní ale stále nachází ve fázi předběžného přístupu. Takže nový Skate XL od sedmičlenného uskupení Easy Day Studios z Kalifornie je s plnou verzí předběhl.

 

Plnění triků je vše

Skate XL je v porovnání s výše zmíněnou konkurencí ke své slávě i haně naprosto svébytnou a možná i trochu prázdnou hrou. Zcela se zaměřuje pouze na skateboardové triky a kousky, které vytrvale zkoušíte na několika bohužel pustých amerických lokacích zcela bez pohybu a lidí, jež jsou ale příjemně rozsáhlé a zobrazují více než 60 reálných míst v USA kolem Chicaga a Los Angeles. Ve hře totiž nenarazíte na žádnou kampaň, žádnou kariéru, žádný sběratelský materiál, k němuž si musíte doskočit, prostě je to jen o jízdě a tricích. Ty ovšem Skate XL zvládá naprosto bravurně, byť křivka učení je z vaší strany velmi dlouhá, takže jestli něco musíte pro hraní obětovat, je to určitě trpělivost. Skate XL zaujme revolučním stylem ovládání, který dosavadní pohyb skrze páčku ovladače a triky skrze tlačítka mění za tzv. F.C.S. – Foot Control System, s nímž jednou páčkou ovládáte zadní nohu a tou druhou zase tu přední.

 

 

Z toto vyplývá, že pro hraní Skater XL nutně potřebujete dvoupáčkový joypad. S hraním na klávesnici vůbec nepočítejte! Na začátku vám hra nabídne krátký interaktivní tutoriál s 9 lekcemi, který určitě nepřeskakujte! Bez této nápovědy totiž do ovládání jezdce neproniknete, protože i když víte co a jak, tak uvědomit si při každém triku, co máte zmáčknout a jak kvedlat páčkami, je zpočátku naprosto nadlidský úkol. Např. pro skok (Ollie) musíte k sobě naklopit páčku zadní nohy a rychle ji pustit. Postava přenese váhu na zadní nohu a vyskočí. Když přitom páčku ještě nakloníte do strany, ještě si k tomu protočíte při skoku své prkno (Shuvit). Tady platí, že jakýkoli trik musíte sami vytvořit. Nic takového, jako např. skok tlačítkem přímo na grind tu není možný. Když se všechny základní triky naučíte, je čas vyrazit na jednu z pěti rozsáhlých map v Severní Americe, jež jsou jedním velkým a svobodným hřištěm, na kterém můžete trikovat a jezdit skoro kamkoli dosáhnete. A další mapy si lze do hry zdarma stáhnout jako mody.

 

Dáte přes 500 výzev?

Vaši jízdu doprovází velmi příjemná licencovaná syntezátorová a rocková hudba od indie kapel jako jsou Animal Collective, Band Of Horses, Future Islands, Getter, Interpol a Modest Mouse. Jízdu si můžete také natočit i sestříhat a na opakovačku se pak v hlavním menu kdykoli podívat. Jedinou další činností kromě volného poježdění a trikování v obsáhlých lokacích je plnění výzev (Challenges), tedy obří várky 530 triků, pohybů a různých kousků na prkně, od těch základních a jednoduchých, jako je přeskok lavičky či skok ze schodů s protočením prkna, až po výskok, protočení a sjezd lavičky po jednom kolečku (Nollie Heelflip FS Five). Každá lokace má vlastní sadu výzev danou jízdou v různém prostředí. Skvělé je, že každý trik v tutoriálu i výzvách napřed hra ukáže v instruktážním videu a vždy také vidíte na piktogramu ovladače, co pro trik musíte mačkat. Navíc přímo před vámi ještě trik předvádí stínový jezdec, na povrchu také vidíte linku správného směru a kolečko v místě skoku, takže vás hra opravdu skvěle a prakticky navádí.

 

 

Dobře provedený trik se pak odškrtne jako splněný a opět si svoji opakovačku jízdy můžete prohlédnout, nebo hned pokračovat dalším kouskem v pořadí. A to je z obsahu hry vlastně úplně vše. Nutno ale podotknout, že pilováním v tomto režimu Challenges klidně strávíte dlouhé hodiny, i když kromě té volné jízdy již nic jiného Skater XL nenabízí. Je to prostě velké a volné hřiště na virtuální skateboarding určené jen a pouze pro plnění stovek triků na docela pohledných mapách v celkem funkční grafice, byť nikoli špičkové. Unikátní je i náhled na vašeho jezdce, jelikož je kamera umístěná na dvě volitelné strany za jezdcem spíše k zemi (zhruba ve výši stehen), takže na něj koukáte od země nahoru. Díky tomu máte prkno krásně na očích, ale zase se v prostředí hůře orientujete, protože pohled je nízko a žádná mapka tu neexistuje. Trochu směšně působí i divně zpomalené držkopády, jinak jízda je natočená pomocí motion capturingu, takže jako ve skutečnosti.

 

Skater XL má i editor vzhledu

Vašeho jezdce si lze také široce přizpůsobit od barvy kůže přes oblečení až po jeho prkno, přičemž všechny položky máte již od začátku plně k dispozici, nic si nemusíte odemykat a editovat postavičku můžete přímo při jízdě. Část výbavy tvoří licencované předměty od 30 skutečných výrobců včetně DC Shoes, Independent, Santa Cruz, Lakai či Vans. Tvůrci do hry kromě generického chlapce a dívky také přenesli kvarteto reálných profi skejťáků Brandona Westgate, Evana Smithe, Tiaga Lemose a Toma Astu. Ti samí se také podíleli na hře jako poradci a ta obří nálož triků do režimu výzev je právě jejich vizitkou, kdy každý z nich přispěl vlastními kousky, které tvůrci vložili do různých prostředí ve hře.

 

 

Skater XL je tak hodně svébytným, ale velmi pečlivým simulátorem skateboardingu, u něhož zkrátka a dobře musíte počítat s tím, že kromě učení a zkoušení nových triků tu žádné další dobrodružství nenajdete. Pro někoho to může znamenat spíše prázdnou hru, jež po chvíli omrzí, ale pokud vás baví prostě jen jezdit prkno a žádnou omáčku vedle již nepotřebujete, Skater XL vám dodá tolik výzev, že je budete pilovat dlouhé desítky hodin. Ostatně splnit všech více než 500 triků ve hře je úkol jen pro opravdové virtuální profi skateboarďáky! Máte na to?

 

Hodnocení GamesBlogu: 7/10