Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

galaxynotelogo

Díky obřímu displeji Notu v pohodě dokážete přečíst i celé webové stránky bez nutnosti zoomování a na jednu ze sedmi hlavních ploch se vejde navíc velké množství ikonek a zástupců (o jednu více na šířku, než na Galaxy S II). Displej samo ukazuje nádherně, jeho rastr je nepostřehnutelný, jemnost příkladná a barvičky extrémně jasné. To je vlastnost použitého Super HD AMOLED displeje, že ukazuje barvy i na vyfocených fotografiích až moc ostře a živě. Barvy tak nejsou reálné a při prohlížení v počítači se vám pak obrázky zdají jakoby vybledlé.

Velký displej ale parádně využívá zcela přepracovaný kalendář, který je jiný, než mají všechny nižší modely řady Galaxy. Jeho předností je jednak neskutečně přehledné zobrazení kalendáře i s náhledy na příslušný den, kdy jsou popisky akcí viditelné dokonce i u každého dnu ve čtverečku s číslem (tedy nikoli jen barevný proužek či tečka, jak bývá obvyklé) a druhak rovnou 7 různých náhledů celého kalendáře! Lahůdkou je náhled celého roku (ovšem už bez zobrazených akcí), nechybí měsíc, týden, 3 dny, den, program a úkoly. K poznámce lze dokonce přidat i více zvukových signálů, třeba den předem, 15, 5 a 1 minutu před událostí. A skvělé je i okamžité odstranění události už jen z jejího náhledu, když na ní nechám položený prst. Zkrátka lepší kalendář jsem v ruce neměl!

Velké rozměry Notu vyniknou vedle manažerské Nokie E6-00. Podívejte na ten křišťálově pestrobarevný displej.

Po softwarové stránce Note pohání Google Android 2.3.6 Gingerbread s grafickou nadstavbou Samsung TouchWizz 4.0, tedy to samé, co má Galaxy S II. Později má Note dostat i poslední Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Na Androidu oceňuji jeho otevřenost a přizpůsobitelnost: ukazuje ohromné množství údajů od výkonu, přes statistiky všeho možného, až po vybíjení baterie a lze si do něj takřka cokoliv chybějícího vesměs zdarma stáhnout. Nelíbí se mi použitá klávesnice na displeji? Nevadí, stáhnu si jinou. Je ovšem třeba počítat s tím, že mu z výroby chybí některé jinde běžné funkce, např. vyzváněcí profily nebo možnost vzestupné hlasitosti zvonění.

Jako kapesní se Note už označit nedá, nicméně jeho velikost skýtá neskutečný komfort při práci i zábavě. Vše je přehledné, dostatečně velké, na displej se vejde cokoli a v ranku androidích přístrojů v pohotovosti díky silné baterce vydrží zdaleka nejdéle.

Navíc je díky velkému displeji vše dobře čitelné a na klávesnici se dá naprosto v pohodě psát i na stojato. Tlačítka jsou totiž ještě větší než u malých mobilů. Na standardní klávesnici Notu mi ale nevyhovuje psaní znaků s diakritikou podržením a přesunutím prstu na znak. Jsem zvyklý na ťukání na klávesu, což zde nejde. Psaní čárky je také zbytečně složité, telefon ale sám indikuje velké písmeno a tečka je aspoň hned při ruce. Na šířku už jsou klávesy tak velké, že můžu v pohodě psát obouruč při položení na stole prakticky stejně rychle jako na normálním PC. Note, podobně jako jiné Galaxy modely, postrádá indikační diodu zmeškaných událostí a ani na displeji se nic neukazuje, což je obrovská chyba. Ovšem já si stáhl bezplatnou aplikaci NoLED, jež při zmeškaném hovoru, zprávě atd. zobrazuje pestrobarevné ikonky jako spořič na displeji, což mi celý problém elegantně vyřešilo. S trpělivostí při hledání mezi tisíci balastu lze na Android Marketu nalézt prakticky jakoukoliv aplikaci, kterou zrovna potřebujete. I ty chybějící profily jsem tam zadarmo našel.

Jedna z nejlepších vlastnostní Notu: nejpokročilejší kalendář v mobilech vůbec s perfektně přehledným zobrazením a rovnou 7 různými pohledy. Zde je měsíční.

Netřeba snad ani zmiňovat, že zabudovaný fotoaparát s 8 MPX fotí skvěle, rychle sám ostří a i videa ve FullHD 1920 x 1080 se 30 FPS nejsou vůbec špatná. Fotoaparát by měl být shodný s tím v Galaxy S II. Přesně navazují i panoramata, nicméně mne tankuje, že chybí fyzické tlačítko spouště, což se děje virtuálním tlačítkem na kraji displeje. To není moc pohodlné a navíc tím mobil nedržíte dvakrát pevně v ruce. Přisvětlovací diodu je možné použít i jako svítilnu, její aktivace je ale uložena zbytečně hluboko v menu. Napadá mne ještě pochvala na příkladnou čistotu zvuku při hovorech a velmi chytré využití malého stylusu zvaného S Pen, jímž se nechá telefon místo prstů takřka kompletně ovládat. Stylus má na sobě malé tlačítko, jež mění jeho odpor vůči kapacitní vrstvě displeje a to je využito pro další funkce, jako např. vrácení o úroveň zpět či vyvolání kontextového menu. Samozřejmě je možné s ním také vykreslovat znaky při psaní, nebo rovnou čmárat kresby a poznámky, popř. na ťuknutí rovnou zachytávat screenshoty obrazovky.

Znáte nějaký jiný mobilní přístroj, který vám najednou ukáže celý roční kalendář?

Geniálně to pak využijete třeba při navigování kamarádů do hospody. Takže na mapě najdete lokaci hospody a stylusem v editoru v ní dočáráte poznámky a trasu cesty od zastávky tramvaje, načež celý obrázek hnedle pošlete třeba na Facebook nebo emailem. Na takového praktičnosti se stylus skvěle hodí. A v neposlední řadě si s ním neumatláte displej, jenž je k tomu velmi náchylný. Lesklé sklo ovšem jen tak nepoškrábete, protože ho kryje organický povrch Gorilla Glass a navíc jej chrání drobně vystouplý plastový rámeček kolem celého zobrazovače.

Obří velikost displeje dává vyniknout velké klávesnici, kde se dá psát oběma rukama a překlepy vůbec nehrozí. Při překlopení na šířku na Notu napíšete pohodlně klidně i dlouhé texty!

Příjemně mne také překvapil obslužný PC software Samsung Kies, jenž je volně ke stáhnutí. Nejenže je přehledný a obsahuje přesně všechny potřebné funkce od zálohování až po synchronizaci, ale lze jej spustit přes WiFi i přímo z telefonu do jakéhokoliv počítače, a to bez instalace. Oproti poslednímu pouťovému Nokia Suite je Kies o mnoho lepší software a pracuje se mi s ním zcela bez chybičky.

Z mého pohledu tak Galaxy Note nemá prakticky žádnou velkou chybu. Ano, je pro někoho velký, těžký a velmi drahý, nicméně je to extrémně vybavený, vyspělý a výkonný průsečík mobilu i počítače najednou a mnoho věcí, které děláte na notebooku či stolním PC, Note zvládne také. Pro práci je jako stvořený. Vadí mi spíše jen ty zmíněné drobnosti, jako sloty na karty pod baterií, vachrlatý zadní kryt, který se nepohodlně oddělává, chybějící tlačítko spouště a indikační dioda či absentující obecné funkce, které Android z továrny neumí (profily / vzestupné vyzvánění např.).

Jinak jsem spokojen jako nikdy předtím a práci i zábavu si s Notem doslova užívám. Prohlížení fotek, brouzdání, četba a editace kancelářských dokumentů (Note má plnohodnotný kancelářský editor Polaris Office) je na velkém displeji, kde nemusíte nic titěrného hledat a na nic mžourat, velké labůžo! Je ovšem jasné, že se vám pak stejně jako mně, na menší displej už nebude nikdy chtít ani podívat. Ano, rozměry Notu jsou velké, ale nikoli necestovní a díky nim je Note pro ovládání velmi komfortní, jako žádný jiný mobil a zase kompaktnější a lehčí než jakýkoli jiný tablet. Právě v tomto bych ho považoval za revoluční.

 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Přehled všech českých recenzí:

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 

Česká oficiální strána Galaxy Note je zde a anglická tady.