Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Nedávné smutné výročí katastrofy Titanicu mne poňouklo k půjčení všech možných knih o parníku, protože mě tato loď a její osud velmi fascinuje. Však to byl ve své době absolutně největší parník na světě a jeho technické údaje berou dech i dnes. Však malé opáčko – posuďte sami: na délku Titanic měří skoro 260 metrů, na šířku přes 28 metrů, jeho výtlak je 52 310 tun, ponor přes 10 metrů a celkem devět palub nad sebou.

V první třídě loď pojala 1034 cestujících, ve druhé 510 a ve třetí, v níž byly skromnější kajuty už pod čárou ponoru a tudíž i bez oken, 1022 cestujících. Což dělá celkovou kapacitu 2566 cestujících. K tomu dalších 981 členů posádky. Přitom podle tehdejších předpisů Ministerstva obchodu Spojeného království stačilo pouhých 20 záchranných člunů, každý projektovaný pro 65 osob. Celkem tedy mohly pobrat 1300 osob, pokud by byly plně naloženy. Dva krajní ze tří lodních šroubů váží 38 tun, prostřední “jen” 22 tun. Celkový výkon parních strojů a parní turbíny byl 55 000 koní, což umožňovalo dosáhnout maximální rychlosti 25 uzlů, tedy kolem 45 km/h, což je na tak obří kolos vysoká rychlost.

Jenom čtveřice komínů měla horní hranu od kýlu přes 53 metrů vysoko, a jejich širší průměr je 7,3 metru, takže by skrz ně v pohodě projely dvě lokomotivy na kolejích vedle sebe jako tunelem. Všechny tyto superlativy v klidu trůní na chladném dně v hloubce skoro 4 kilometry a nyní už je notně zrezivělý Titanic tak křehký, že by jeho vyzvednutí už nešlo provést, i když technologie na takovýto zdvih už známe. Každopádně teď o sobě nechává slyšet zajímavá hra Dive to Titanic z pera německého studia TML, které je “nechvalně” proslulé tvorbou povrchních simulátorů každého prdu. Dive to Titanic je vlastně simulátorem podmořské vědecké ponorky, v níž můžete sestoupit právě k Titanicu.

Velká zábava to asi nebude, nicméně přínos hry vidím spíše v tom, že nabízí reálně vymodelovaný vrak s přístupnými palubami A-D, tedy pěti horními decky včetně vrchní nekryté člunové paluby. Nepodíváte se do čtyř spodních palub, tedy kabin posádky na palubě E, kajut III. třídy paluby F a kotelen na nejnižší palubě G. Pokud si pak rychle zadám na Steamu heslo Titanic, vyjede mi ještě varianta na hledací hry Hidden Expedition: Titanic, ale to bych věřil raději té prvně zmíněné gamesce, která je ale nyní za dosti drahých 20 euro, když slevová akce s 10 eury ceny dnes už vypršela. 

Pro další informace o lodi a katastrofě doporučuji pěknou fandovskou českou stránku Titanic World a také 3D animaci na Aktuálně.cz.