Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

blackxbox.jpgNení to tak dávno, co herními weby prosvištěla zpráva a fotografie, které odhalovaly budoucí vylepšený Xbox 360 a hromadně se spekulovalo o tom, co je pravda a co nikoli. Jelikož je Microsoft i přes svoje pohrdavé řečičky (ale to je vlastní všem výrobcům konzolí) docela vyplašený z nástupu Playstation 3 v Evropě (ke konci března), vždy jsem se přikláněl k tomu, že Microsoft dříve, nebo později stejně představí vylepšený model konzole.

Je pravda, že při současném stavu bundlovaný 20 GB pevný disk bohatě stačí (tedy alespoň mě ano) a skrze komponentní/VGA kabel leze do kompatibilní televize špičkový obrázek zdatně konkurující jak PS3, tak i PC, jenže po spuštění videotéky v USA se dalo již skoro na tuty očekávat, že minimálně ten větší pevný disk rozhodně přijde do výroby.

20 GB je, přiznejme si to, dnes při kapacitách a cenách klasických pevných disků totální výsměch, navíc je disk prodávaný samostatně předražený. No, někde se vydělávat prostě musí. Na dema kapacita bohatě postačí, ale na větší sbírku filmů v lepší kvalitě již ne. A absence HDMI portu se mi zdá spíše jako podcenění technologického vývoje, než úmysl, i když jistou roli v tom bude hrát i cenová politika. Nedokážu posoudit kvalitativní skok oproti analogovým VGA a komponetním výstupům, ale jisté zkreslení signálu se jakémukoli analogovému vedení obrazu jistě nedá upřít, navíc když se musí do analogové podoby zbytečně převádět z jedniček a nul.

Prostě digitální výstup (a klidně i DVI s podporou DRM) by Xboxu slušel daleko více a spolu s připravovaným pevným diskem se 120 GB by znatelně zvýšil konkurenceschopnost konzole, kor za nižší cenu. Microsoft prostě uvedl na trh zařízení, na kterém něco ušetřil, ale pomalu tuší, že by se mu to nemuselo začít vyplácet. Osobně mě tohle furiantské jednání docela mrzí, protože takto budou muset stávající majitelé chtě nechtě přejít na vylepšenou variantu, což opět stojí nemalé peníze. Jde jen o to, jak moc bude kvalitativní rozdíl mezi analogem a digitálem na obrazovém výstupu konzole viditelný.

Na své tv sice nemám HDMI, ale DVI již ano, přičemž oba porty jsou slučitelné a digitální obraz by mě určitě lákal rozhodně více, než zvětšený disk, nebo miniaturizovaný procesor. Navíc u mnoha tv je jeden z digitálních portů neobsazený, když komponent se již hojně využívá např. u DVD přehrávačů a rekordérů. Výmysly a výmluvy prakticky všech výrobců konzolí mě již začínají lézt docela krkem. Sony se mi zprotivila úplně, jejich velkohubé prohlášení "next-gen začne, až my budeme chtít" vůbec nic neznamená, neboť prakticky tutéž službu pro normálního hráče her udělá i Xbox 360 a něco dokonce mnohem lépe. A o tom, jak si nechávají proklouznout jednu původně exkluzivní herní sérii za druhou mezi prsty se už ani raději nerozepisuji (např. další GTA na X360).

Microsoft zase všude prohlašoval, že pravý HDTV režim je k ničemu, nikdo ho nechce a hry v něm nezvládne ani jedna konzole. A ejhle, hry pro PS3 v režimu 1080p jsou pomalu realitou a během minulého roku sám Microsoft updatoval firmware konzole pro podporu tohoto režimu, i když chvíli předtím všechny ujišťoval, že Full HDTV vůbec není na pořadu dne. Navíc za pár týdnů přijdou do prodeje také X360 tituly zdatně běžící v nejvyšším HDTV režimu.

A podobně je to i u zmiňované vylepšené varianty Xboxu 360. Né, my nic nepřipravujeme, to pouze zkoušíme v laboratořích, jak by to asi vypadalo. Né, vůbec zatím neuvažujeme o prodeji takovéto konzole! Bum bác řach písk břink gong tuš a hup, najednou se má vylepšená konzole prodávat už od dubna, jak prosáklo z jednoho australského obchodního řetězce. Klidně vsadím spodky, že maximálně do konce roku tu je nová verze Xboxu jako na koni. A už se těším, co z úst výrobců konzolí zase pěkného a rozumného vyleze. A tak si zatím počkám jak na novou variantu ("nic takového neplánujeme") Xboxu 360, tak i na ten okamžik, až ten next-gen sakra zvedne tu svojí prdel a konečně přikvačí…