Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

zaklinac3logo Zejména, pokud proti sobě přímo porovnáme všechny tři díly Zaklínače, je na nich vidět obrovský progres, kterým celá sága od prvního dílu prochází. Vždy se ovšem jedná o velice poctivá balení s nebývalým množstvím bonusů a v krásné úpravě, jež není ve škatulce krabicových her rozhodně častá. Už první díl “Zaklínač: Role-Playing Game” měl luxusní kartónový obal s prolamovaným logem. Člověk by ani neřekl, že už vyšel před nějakými osmi lety. Hra si vystačila s jedním DVD, z něhož se do PC nakopírovalo 8 GB dat. Nic strašného, že?

V krabičce jste nalezli také plno bonusů, od opravdu poctivého obrázkového manuálu v češtině se 132 stránkami (!), přes taktéž český a obrázkový průvodce hrou (116 stránek), ilustrovanou povídku Zaklínač od Andrzeje Sapkowského taktéž v češtině (36 stránek), až po soundtrack na CD a oboustrannou mapku Severních království a Temerie. Veškerý tištěný materiál byl navíc vytištěn na kvalitním křídovém papíře, což dokazuje, že se na jedničce v tomto směru vůbec nešetřilo. A cena se přitom, tuším, vešla do jedné tisícovky.

 

zaklinac123

 

Na dnešní dobu už ale kamerový systém jedničky působí hodně zastarale. Izometrický náhled přejatý z klasických RPG je ještě v pořádku, ale druhý pohled přes rameno je tak trochu podivně vybočený a moc přehledně nepůsobí – zvláště při porovnání se svými dvěma nástupci. Podobně i systém menu je ještě hodně jednoduchý a HUD jakbysmet, nicméně hra i po tolika letech vypadá výborně a naprosto v pohodě běží i na Windows 8.1. Je třeba si ale zvyknout na klikací a časované souboje, vyžadující precizní klikání myší, kde vám drtivé mačkání tlačítka útoku ale vůbec nepomůže.

O notný kus dále se posunul druhý díl z roku 2011 “Zaklínač 2: Vrahové králů”. Opět velkorysá kartonová krabička macatých rozměrů dostala znovu prolamované logo, ale i podstatně atraktivnější a barevnější potisk. Poprvé hra podporovala 3D zobrazení od nVidie a na disku už se roztáhla na dvojnásobek předchůdce, tedy 15 GB. Však byla nahrána na 2 DVD. Lokalizace se vrátila k českým titulkům, ale obrovský posun hra prodělala v grafice. Nyní už klasický a přehledný pohled třetí osoby nechal i na dnešní dobu vyniknout nádherné a pastelově barevné grafice, která se v barevné škále hodně vzdálila unylejším a přírodním barvám jedničky.

 

zakinac1box

 

Už se ale trochu šetřilo, takže český obrázkový manuál krapet zeštíhlel na 72 stránek, stejně provedený průvodce hrou na 100 stránek, ale zase jste dostali kromě soundtracku ještě jedno bonusové DVD s multimédii Zaklínače. I podruhé byla mapka Severních království barevná a krásně namalovaná, na druhou stranu se nově dostala oblast Údolí Pontaru. A ještě dva bonusy stojí za zmínku. Malovaná obálka ukrývala pravou kovovou minci a také krátký pamflet s vypodobněním nepřátelské stvůry, pročež příjemným překvapením byla i papírová skládačka hranatého Geralta a Triss Ranuncul.

Takže po stránce přidaného obsahu asi nešlo ani podruhé nic namítat, ale nemilým překvápkem byla ničemná ochrana SecuRom, vyžadující pro první spuštění stažení 11 GB obrovského updatu. Jinak hra nešla spustit. V tehdejších rychlostech internetového připojení to bylo skoro na oprátku, naštěstí CD Projekt záhy rychle zareagoval a vydal podstatně menší 112 MB patch, jenž se dal nejenže mnohem rychleji stáhnout, ale po jeho instalaci už šlo konečně hrát. Ano, vydavatel nebyl vždy takovým odpůrcem protipirátských ochran, jako je tomu nyní…

 zakinac2box

 

A konečně posledním ze svaté trojice je aktuální “Zaklínač 3: Divoký hon”. Na stejně velkém obalu jako minule se absencí prolamovaného loga krapet ušetřilo, ale hra i do třetice má velmi kvalitní české titulky. Široce svobodný, ale nikoli zcela otevřený svět a krásná grafika dělá hru velmi náročnou na konfiguraci počítače, však na tom mém jsem při středním nastavení grafiky vůbec rád za 30 FPS. Upustilo se od podpory 3D zobrazení, hra zabírá už kvarteto DVD a z pevného disku ukousne 25 GB místa. Jestli to půjde takto dál, tak čtvrtý díl už bude mít místo tištěných knížeček tak akorát pár vložených listů, protože manuál, doposud velmi podrobný a pečlivý, má nyní jen 8 stránek a nedozvíte se z něj ale vůbec nic.

Průvodce hrou nahradilo podobně střídmé Kompendium s pouhými 20 stránkami, takže si tu moc nepočtete. Naštěstí bídu zachraňuje opět poctivý soundtrack na CD, krásná, ale již jen jednostranná mapa Severní říše a aršík se dvěma pěknými samolepkami vlčí hlavy. Hlavní část bonusů se přestěhovala do digitální podoby, protože každá krabicovka nese kódík pro odemčení stejné hry i na distribuční službě GOG.com. Tam si k diskům můžete stáhnout ještě digitální verzi bez DRM a plno drobných bonusů, jak na GOGu bývá zvykem. Všichni pak dostanou program 16 DLC, přičemž dva malé balíčky se zbrojí a novým Geraltovým vzhledem už byly vydané. Potěší ale další kódík na stažení komiksu The Witcher: House of Glass v angličtině a serial pro stažení bonusové postavy do mobilní Free2Play bojovky The Witcher: Battle Arena.

 

zaklinac3box

 

Jak vidno, série zavedla a zase opustila nepříjemné DRM, stále nabízí plnou náruč bonusů, přičemž co se ušetřilo na stále střídmějších tištěných materiálech, to zase nabylo v obsahu hry, která je stále větší a větší. Málokterý jiný vydavatel vám za ještě vcelku rozumnou cenu (od 1.000,- výše) dá navíc tolik dalších doplňků mimo hlavní hru, nadto bez jakékoliv otravné ochrany. Při prvním spuštění trojky sice musíte být připojeni k internetu, kvůli stažení pojistky, aby nikdo nemohl hrát před oficiálním vydáním), ale pak již online být nemusíte a není ani nutné mít disk mechanice.