Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Jak jsem se po tolika letech zprvu těšil na novou edici WRC 2010, tak jsem vlastně už po demu (PC) byl docela zklamaný. A ten dojem bohužel nenapravila ani plná hra, jejíž xboxovou verzi jsem rozehrál. Italští tvůrci ze studia Black Bean sice mají dostatek zkušeností se silničními závody, ale ty terénní jim vůbec nic neříkají a je to dost znát. Tak předně hra nabízí papírově výborné čtyři třídy vozidel, od juniorky WRC, přes produkční vozy, až po WRC speciály současnosti. Což je supr.

 Jenže jízdní model je tak jednoduchý, že v tom smýkání bez rozpoznání typu povrchu se úplně všechna auta chovají takřka úplně stejně! Odezva je nulová, stejně jako nějaká zpětná vazba skrze vibrace v ovladači, takže to, že jedete po sněhu a nikoli třeba po asfaltu, poznáte vlastně jen pohledem, protože auto o něco zrychlí a lépe drží stopu. Pokud byste ale zavřeli oči, tak okamžik, kdy se dostanete ze zpevněné silnice na nezpevněnou cestu, nepoznáte ani náhodou. Přitom tristní je už i samotný design tratí, které si z WRC licence vzaly jen umístění, jméno a celkový ráz krajiny.

Drtivá většina necelé osmdesátky erzet jsou jen veskrze dlouhé a táhlé úseky, kde pod trojku skoro neřadíte a navíc je cesta jeden velmi široký koridor. Kolikrát se dá svištět o sto péro zcela bez sundání nohy z plynu, jen za pomoci drobného přibržďování ručkou a vychýlení zádě. Přitom navigátor se drží zbytečně zkrátka, když mi často hlásí utáhlejší zatáčku na trojku, kterou projedu s prstem v noce tryskem na pětku a nemusím být ani virtuální Seb Loeb, abych neudělal čistou stopu. Doslova tristní je i grafika, servírující zle rozmazané kulisy kolem trati, ale co je horší, že detail a vůbec modelování okolí je naprosto příšerné.

Ono to vskutku vypadá, jako že tvůrci natáhli vozovku a kolem prostě poházeli pár stromů, vyboulili krajinu a sem tam nějaký ten mostek a pár krabic místo domů, ať je to hned hotové. Prostředí je totiž doslova ohyzdné, prázdné a nudné, a to je podobné skoro u všech zemí, kde se závodí. Horší provedení okolí jsem na sto pro neviděl ani v jedné starší rally hře, však i první a dnes už kostičkový Colin McRae má o třídu preciznější a detailnější tratě, než to současné WRC! Jediné pěkně povedené jsou s přimhouřením oka modely vozidel, ale obecně je na jakékoliv platformě na dnešní standardy hra šeredná jak noc.

Latvalův Ford Focus na Švédské rally

Navíc se kousek před vámi neustále dokresluje a obtahuje okolí, jako byste měli rozsvícený neviditelný světlomet, za jehož paprskem je prostředí ještě jednodušší. A velmi časté jsou i doskakující textury. Hra ovšem v několilka málo disciplínách na druhou stranu docela exceluje, čímž mám na mysli hlavně velmi podrobný destrukční model, jenž dovoluje opravdu velkou míru ničení karoserie potažmo celého vozu a pochválit po pravdě musím i solidní zničitelnost prvků v okolí, jako různých plůtků, cedulí a dopravních značek. Však ani nabídka herních režimů není vůbec špatná.

Kariéra je sice jen housenka postupně odemykatelných podniků za sebou, kde si za přibývající kredity můžete kupovat třeba nová vozidla. Hra vám ale postupně odemyká i jenom  jednotlivé barvy pro změnu laku(!), což je opravdu solidní humor. Jenže naopak super věc je taková WRC akademie, kde jezdíte krátké úseky různých tratí podle vizuálních vodítek a pilujete tím svoje ovládání vozu, nebo lokální multiplayer na střídačku až pro kvarteto jezdců, kde si spolu můžete zajet i kompletní sezonu mistrovství světa. To samé lze pak najednou přes internet pro trojnásobný počet účastníků. Takže možností jezdit je sympaticky dost a nechybí snad žádný zažitý režim.

To mi ale stejně nepomohlo, abych neřadil nové WRC na pomyslné dno všech rallye her, které jsem si dříve delší dobu zahrál: celá WRC série od Evolutionů na PS2 (hlavně poslední Evolved je o třídu lepší hra, než toto WRC!), Richard Burns, první Colinové (zvláště 1 a 2), řada Rallisport Challenge, i poslední DiRTi jsou na tom snad každý o něco lépe, než zpola povedený arkádový pokus o rally po italsku. Nicméně musím sportovně uznat, že alespoň PC verze se zase prodává za sníženou cenu, která ale kvalitě hry asi i tak neodpovídá. Spokojeni s ní snad mohou být jen opravdu sváteční a nenároční jezdci. Kdybych měl vytasit nějaké číslo, tak více než 6/10 bych novému WRC, jako velkému zklamání této sezony, určitě nedal. Demo z vás asi hrál každý, tak jak se na WRC díváte vy?

Oficiální www stránka WRC je zde.