Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

Pokud si zahrajete ještě teplé xboxové demo, jistě mi dáte za pravdu, že dvojka skvělého hororu Dead Space se opět parádně hraje a plná hra, kterou právě také na xboxu rozehrávám, bude zřejmě opět výborná. O tom jsem zatím zcela přesvědčen. Jakkoli je pohled znovu směřován decentrálně blíže k jednomu rameni Isaaca, kvituji nyní o něco lepší a širší výhled vpřed, stejně jako na první pohled patrnou vylepšenou grafiku.

Ta je nyní s větší ostrostí, o třetinu větším rozlišením LOD modelů a s lepším nasvícením, což opět dodává tu správnou atmosféru. Jasnou věcí je premiérový multiplayer, kdy se můžete vcítit nejen do kůže lidí, ale i nekromorfů, nicméně ovládání zůstalo naprosto stejné jako v jedničce, takže s orientací nemám problém, protože simultánně pro lepší porovnání jsem znovu rozjel první díl na počítači. Opět nechybí čtvero obtížností, ale je parádní, že náročnost hry je možné měnit kdykoli v průběhu hraní, což považuji vždy za velice vítaný prvek.

 

 

A také dobrou motivaci, jak i sváteční hráče přesvědčit, aby se nebáli začít třeba hned na vyšší obtížnost. Asi jste také spatřili několik nových nepřátel, třeba takového Stalkera nebo Cysty, však bestiář je od minula dosti obsáhlý a s pěknými novými kousky, které se mezi vývojem jedničky a dvojky nově vylíhly. A jasně, náš Isaac už se odmaskoval – docela fešný chlapík, jak koukám, má zbrusu nový skafandr opět s RIG systémem a hlavně konečně mluví! Osvědčené prvky z minula, jako sbírání tištěných obvodů kvůli penězům, upgrade skafandru i zbraní nebo nacházení schémat je znovu na pořadu dne, stejně jako přehledná mapa a mnou oblíbený navigační systém.

Jak vidno z dema, zdá se již teď Dead Space 2 snad ještě více hororovým kouskem, než je jeho předchůdce, jenž se mimo jiné právě teď prodává v české PC verzi bratru jen kolem skvělých deseti euro, třeba na Steamu a EA Store. Dvojka vychází na PC, PS3 a Xbox 360 již na konci ledna, přičemž o kvality plné verze z dema nemám žádných pochybností, snad až na malé hlodání z pocitu deja vu, jenž by se mohl při hraní dvojky možná dost často dostavovat, protože nová hra není od svého předchůdce nijak zásadně odlišná. Ale v mém případě to asi vůbec nevadí…

Oficiální www stránka Dead Space 2 je zde a moje recenze prvního dílu na Games.cz (9/10) tady.