Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

oldbloodlogoNa tento datadisk jsem se moc těšil, protože mám celou sérii hodně rád. Asi jí i považuji za nejlepší řadu akčních stříleček současnosti, určitě nad takovým Call of Duty. Však starý dobrý Return to Castle Wolfenstein jsem dohrál třikráte. Líbí se mi nejen u Old Blood hlavně zasazení do velmi atraktivního světa ovládaného nacistickým Německem s pokročilými technologiemi, takže zdejší exteriéry vypadají už mnoho dílů velmi působivě, tajemně, až strašidelně.

Což se dá tuplem říci i o robotických monstrech nepřátel, jejichž über vojáci a podobní bioroboti taktéž dokonale hustí atmosféru. Wolfenstein se sice na první pohled tváří jako obyčejná tupá střílečka s hurá stylem, ale ono tomu vlastně ani tak není. Zvláště výborný je koncept použitých důstojníků nepřítele, kteří mají vysílačky a jakmile zaregistrují nějakou neplechu, okamžitě spustí poplach a přivolají posily. Radar v těchto případech ukazuje vzdálenost a směr k těmto velitelům a tímto vás vlastně hra krásně směřuje tak, abyste zkusili kradmý pohyb a likvidování protivníků tichými zbraněmi – tedy nožem a pistolí s tlumičem.

 

oldbloodart

 

Tyto situace jsem si velice užíval a vždy jsem se snažil napřed potichu zlikvidovat právě důstojníky a pak teprve už více v klidu dokončit prácičku na ostatních vojácích. Za velmi vtipný považuji nápad s používáním dvojité instalační trubky, skrze kterou se vlastně dostanete na začátku hry na svobodu. Dá se tak věřit, že nastíněný únik Blazkowitze není fikcí, zvláště když se posléze trubka dá používat nejen jako zbraň, ale hlavně jako páka při překonávání dveří a překážek. Hra má s Prologem celkem 9 kapitol + možnost kosení nepřátel v úrovních na body a také docela dost sběratelského materiálu v podobě dopisů a ukrytého zlata.

 

oldbloodtime

 

Já jsem poctivě hledal všechno, slídil v každém koutku, kochal se dlouhé minuty krásnou a velmi plynulou grafikou a klidně opakoval checkpointy, když jsem byl důstojníky předčasně prozrazen. I proto jsem celou kampaň, mimochodem velmi zábavnou, dokončil za více než 17 hodin! Což je při ceně hry kolem pětistovky za PC verzi opravdu vynikající poměr výkon – cena. Jo jo, krásně jsem si zase svého oblíbeného „wolfíka” užil. Přitom rozsahem se jedná praticky o plnotučnou AAA hru, pouze postavenou na základě staršího Wolfensteina: The New Order, takže bych se ani nedivil, kdyby stála dvakrát tolik. Ale pokud vám nevadí digitální verze, na Muve.cz koupíte The Old Blood pro Steam za skvělých 499,-, tedy cca o padesátku levněji, než u nás stojí krabicovka. A takováto hra za pětikilo? Chyba ji nechat ležet!