Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

ps4logoOproti Microsoftu mi přišla následná konference Sony už o dost nudnější, což bych viděl zejména ve větším řečnění a méně času s trailery, byť to Jack Tretton nakonec vyhrál s tou částí, kdy potvrzuje, že PS4 nebude omezovat bazarové hry a nebude vyžadovat trvalé připojení na internet. Pěkným okamžikem bylo pozvání designéra tvarů PS4 na pódium, ostatně premiérově uvedený design hodnotím o řád nad X1, přičemž ty futuristicky zkosené tvary se mi osobně hodně líbí.

V jednom ale Sony ukázalo mnohem lepší potenciál u současných her, než Microsoft. Vlastně celý začátek se nesl v předvedení docela širokého portfolia titulů jen pro současné konzole PS3 a PS Vita, což je chvályhodná starost od Sony a něco, na co Microsoft u Xboxu 360 už spíše rezignuje. Ostatně počet exkluzivních her pro Xbox 360 vlastně není dnes nijak světoborný a stále klesá. Jestli Microsoft plně propaguje jen svůj next-gen xbox, sympatické na Sony je, že se mateřsky věnuje nejen nové PS4, ale také svým současným konzolím. Vždyť i na PS2 stále vycházejí nové hry!

  • The Last of Us (PS3) – Na prezentaci nemohl chybět současný klíčový titul od Naughty Dog, mých oblíbených vývojářů, kteří vymysleli Crashe Bandicoota a Nathana Drakea. Jsem hrozně rád, že Last of Us znovu potvrzuje smysl příběhových her jako je třeba poslední Bioshock, kdy některé dramatické scény ve hře doslova berou dech. Ano, už jen první minuta po tom, co dostanete ovládání do ruky, je hodně zajímavá.
  • Rain (PS3) – A znovu další velmi zajímavá a podivuhodná hra pro současné konzole. Sice nebylo mnoho ukázáno, ale Rain bych klidně tipoval na neortodoxní adventuru ve stylu unikátních ICO a Shadow of the Collosus. Však duch chlapce jakožto hlavního hrdiny je viditelný jen v dešti a lokalizovatelný podle jeho morkých stop, na čemž má být postavena celá hratelnost. Možná to zní trochu úchylně, ale já se na to velmi těším.
  • Beyond: Two Souls (PS3) – psychlogická, spirituální a akční adventura, dalo by se o tomto díle autorů Heavy Rainu říci. Další potvrzení nesmírně našláplého lineupu PS3 her a další nesmírně zajímavá a unikátní hra, která provede hlavní hrdinku a jejího “ducha” velkou částí jejího života.
  • Gran Turismo 6: The Real Driving Simulator (PS3) – na další gétéčko se vám ani moc netěším, protože to zatím beru jen jako kosmeticky vylepšenou pětku, z které také přebírá 99% obsahu, vozů a okruhů. Takže spíše v tom cítím nějaké to rýžování, než plnohodnotný titul, ale klidně se pak nechám překvapit. Ostatně někdy trochu podivný jízdní model by si větší inventuru určitě zasloužil.
  • The Order: 1886 (PS4) – pro mě zcela nezajímavý titul, zřejmě inspirovaný kombinací Van Helsinga a Dishonored. Střílení monster v historických kulisách – no dobrá, ale nic nového v tom nevidím.
  • Killzone: Shadow Fall (PS3)  – ano, určitě se to bude hrát úplně stejně jako všechny staré díly, tedy ve stylu tupější netaktické střílečky, ale to vem čert. Podle mnohých nejkrásnější hra na PS4 má šanci bitkám s Helghany udat zcela nový a lákavý vizuál, ostatně pro Killzone je zcela typická vždy výstavní a napínavá atmosféra, což budou cenné atributy jistě i PS4 dílu.
  • InFamous: Second Son (PS4) – po dvou plných hrách mě trojka, byť na novou konzoli, už moc neláká a ani dosavadní videa moc nepřesvědčila. Hlavně po vynikající dvojce to bude mít Second Son hodně těžké.
  • Knack (PS4) – asi jedna z těch povinných her pro novou konzoli, aby se ukázalo, že se míří také na příležitostné hráče a mladší publikum. Není to ale titul, u kterého by se PS4 zadýchala, prý vypadá jako na PS3. Ale odškrtnuto, Sony má novou oddechovou hru pro všechny, tak proč ne?
  • Mad Max (PC/PS3/PS4/X360/X1) – zatím jsme viděli prakticky jen nicneříkající teaser, ale tuto starou postapo sérii mám hodně rád, tak se na druhé herní zpracování docela těším. A mohlo by to být opravdu hodně krvavé.
  • Playstation Plus (PS3/PS4/PSVita) – dalo se to asi očekávat, že na PS4 už nebude online multiplayer zdarma, protože Microsoft na Xbox Live opravdu dobře profituje. Nicméně PS+ je služba velmi výhodná už sama od sebe a když k nové konzoli ještě dostanete plnou hru Drive Club, která by jinak stála zhruba jako celé roční předplatné, tak k tomu nemám žádných výhrad.
  • Destiny (PS3/PS4/X360/X1) – s tímto novým dílkem od haloušů z Bungie jsem tak trochu na vážkách. Zřejmě smyšlený svět budoucnosti mi docela imponuje, ale hratelnostně mě hra, podobně jako Titanfall, moc neoslovila. Akční scifi střílečka má ale dostat i lehké RPG prvky, takže bych jí do žita ještě neházel a sledoval, co se z ní nakonec vyklube.