Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

dtd.jpgV předcházejícím příspěvku mluvím o této hře jako lepší alternativě oproti Flatoutu 2 na druhou Playstation. Stejně jako u Flatoutů se jedná o budgetovku, která se ale snad u nás ani oficiálně nedovážela, i když sehnat se ještě nechá. Já ji koupil v Itálii na čerpací stanici v přepočtu za tři stovky, nicméně u nás se její cena momentálně pohybuje od 549,- výš. I když vypadá poměrně odpudivě, nabízí obrovské množství závodů a vynikající zábavu hlavně v multiplayeru i na rozdělené obrazovce. I když je to hra poměrně stará, na českém internetu o ní není prakticky žádná zmínka. Pro potenciální zájemce nabízím svoji recenzi, která vyšla původně na serveru Gamecenter.cz:

Zapomeňte na nudné formule nebo motorky, dneska se jde do sousední vesnice na destrukční festival, kde se spolu střetávají odstrojené polovraky v neskutečně fantaskních závodech. A opravdu, vidláci severoamerického venkova se takto skutečně baví, jak odkrývají srandovní bonusová videa ve hře. V neděli se už nechodí do kostela, nýbrž za stodolu na závody. To co načalo Destruction Derby a pokračovalo Flatoutem, je zde dovedeno až k dokonalosti. Již jen obrovitá nabídka 25 originálních typů závodů, z nichž některé mají svůj předobraz v těch skutečných, vás dostane do kolen. Co takhle okruhová střetnutí aut, která vlečou další na laně a nesmí se oddělit? Nebo školní autobus versus ostatní vozy? Až uzříte start většiny totálně úchylných podniků, tak se budete mlátit smíchy, na jaké způsoby lze vůbec závodit.

Dejte si závod do osmičky s křižovatkou uprostřed, kdy auta pozadu v efektním zmrazení obrazu narážejí do těch vepředu. Vydržte s pohřebákem co nejdéle útoky všech ostatních soupeřů. Normálka? Dobrá, tak si dejte závod, v němž se jezdí liché kolo popředu a sudé kolo couváním. Stále polívčička? Tak tu máme destrukční masakr se školními busy, auto fotbálek s obřím míčem, nebo zvrhlejší mutaci oblíbené dětské hry "Rybičky, rybičky, rybáři jedou.“ To se musíte spolu s protivníky co nejrychleji dostat na druhou stranu jízdního pole za čáru. Ten kdo dojede poslední – vypadává, načež se odpíská úprk zpátky na druhou stranu. A tak to jde dokola do té doby, než zůstane ten úplně poslední. Absolutním úletem je pak souboj, kde každé auto střílí rychloběžné kvokající slepice, jež po zasažení soupeře vybuchnou. Navíc se po střelbě slépka delší dobu nabíjí, takže se střelba musí dobře promýšlet. A podobně groteskních podniků tu je daleko víc.

Nečekali byste, jak je tato xaverovská kratochvíle ve dvou na rozdělené obrazovce zábavná a srandovní. Pro totální maso zkuste jízdu, ve které jezdí poloviny startovního pole proti sobě, nebo závod aut s přívěsy, kdy ten, komu upadne oj, končí. Když za volantem vidíte jednoho, jak si to křižuje s karavanem, druhý to do něj napálí se žebřiňákem a třetí vás blokuje přívěsem s bárkou, nebudete věřit vlastním očím. Najednou závodí až 14 vozů a zdemolované, nepojízdné, či diskvalifikované vozy dál zůstávají na trati, takže přispívají k totální destrukci těch přeživších soupeřů. Korunu tomu nasazují šílející tribuny při každé větší bouračce a sadomasochistický komentátor, neúnavně vyzývající k ještě většímu masakru. Na začátku hry si zvolíte z několika definovaných přezdívek typu Killer, Terminator apod., takže komentátor na stadionu pak vyřvává při vašich vylomeninách, nebo dobrých manévrech právě zvolené jméno. Kolize jsou skoro tak dobré jako ve Flatoutu, ale grafika je stejně průměrná, ne-li horší. Podobně je na tom i prezentace; provedení nabídek zcela odpovídá všudypřítomné šedi a nevýrazným barvám, což oku taktéž moc nelahodí.

Lokace jsou sice živé (např. letící letadla, projíždějící vlak nebo živoucí dálnice vedle trati), ale šedé, bezbarvé a hrubé. Podobně by i dojem z rychlosti – zvláště při pohledu zpoza vozu – mohl být daleko výraznější. Alespoň je pěkně vidět na řidiče, jak sebou při každém nárazu mrskají, ale všichni mají na sobě stejné montérky i helmu. Náhled na dění zprostředkovávají dobře zvolené kamery včetně pohledu z místa řidiče. Dokonce si lze navolit i pohled z útrob vozu, když je vidět pouze jakýsi ochranný trubkový rám- podivné! Jezdí se ve 13 vesnických lokacích na různých profilech tratí a to ve dne i v noci. Vrakoviště nabízí k prodeji 32 pleček bez skel, světel a papírů, včetně lahůdek jako jsou autobus, pohřebák nebo sanita. Každé auto, kromě těch zásahových, pak může nahodit až pět různých laků.

Kromě akčního módu, kde jsou ihned otevřeny všechny typy závodů, v nichž se již od začátku lze libovolně projíždět, je přítomen i rozsáhlejší kariérní režim. Jeho pozadí tvoří rozlehlý vidlákov – váš domov a garáž. Bydlíte v karavanu (zde se ukládá hra a nahlíží do statistik), v sousedství je dále k dispozici motorest (sázky a závody se sousedy), autoservis (tuning a opravy aut) a prodejce, u něhož koupíte, či prodáte své vehikly. Opuštění okrsku značí přihlášení do aktuálně vypsaných závodů. Jednotlivá střediska jsou rozházena po kraji; mezi podniky se pohybujete vlastním autem, případně si v menu hry jednoduše vyberete příslušnou lokaci. Ze začátku máte pouze plečku, s níž jezdíte mezi lokacemi. Časem si vyděláte i na další vozy.

Závodů se účastníte jednak o drobné sázky se sousedy v baru, hlavně ale návštěvou festivalů destrukce, pod nimiž se skrývá balík různých druhů závodů. Nemusíte jezdit všechny, nýbrž pouze ty lahodící typu a stavu vašeho vozu. Za nastřádané penízky si po závodech opravujete auto, nakupujete nová, nebo šperkujete v autoservisu. I když kariéra není špatná, hlavní zábava se jednoznačně skrývá v multiplayeru, ten nabízí opravdu velký kopec srandy. V jeho rámci si můžete zajet vpravdě stejný počet typů závodů jako v akčním režimu pro jednoho hráče, nabídka je tedy slušně bohatá.

Hra vyšla i na Xboxu, v Americe ji najdete pod alternativním názvem Test Drive: Eve of Destruction. Se starou sérií Test Drive na prvním PlayStationu to ale nemá kromě jména vůbec nic společného. Kromě nehezkého vizuálního zpracování a absenci ukládání opakovaček závodů je tak Driven to Destruction nadmíru zábavným simulátorem destrukčních závodů, bereme-li ohled na souboje proti kamarádům, tak i obrovský nápor na bránici. Takže tu nakonec máme skoro lepší zábavu než nabízí i druhý Flatout, k tomu kopec srandy u úchylných jízd a navrch ještě dokonalé maso v multiplayeru. A tento balíček se prodává za solidních pět stovek!