Nezávislý blog Michala Jonáše o hrách všeho druhu

mini metro banner up

 

Mini Metro a Mini Motorways je dvojička malých, ale chytrých a zábavných jednohubek v podání nezávislého studia Dinosaur Polo Club z novozélandského Wellingtonu. Svým velmi minimalistickým až asketickým pojetím a jednoduchým geometrickým stylem jsou to perfektní hříčky zejména pro kratší chvíle při cestování, ale jejich počítačové verze se příjemně hrají i doma. Obě se velmi dobře prodávají, ostatně je pravidelně hraje dohromady přes půl milionu hráčů, a tak za poslední měsíce studio roste málem nadsvětelným tempem. Klub dinosauřího póla (hra v pólo na koních je na Novém Zélandu velice populární) si před osmi lety založili dva bráchové, kteří, jak jinak, předtím pracovali pro velké videoherní korporáty a chtěli se osamostatnit a nabrat tvůrčí svobodu.

Jenom pro informaci, na novozélandských ostrovech v současnosti funguje více než 110 nezávislých vývojářských domů, které jsou spojeny v asociaci NZGDA (New Zealand Game Developers Association). V Dinosaur Polo Club nyní pracují již na své třetí hře, která ale bude oznámena až později, protože oba díly Mini ságy zatím stále pěkně sypou a netřeba tříštit zájem ještě třetím titulem. Studio má nyní 15 kmenových členů, nicméně externě spolupracuje s dalšími několika desítkami spolupracovníků. Mini Metro sice začali tvořit bráchové sami, ale záhy se k nim přidali další kolegové, takže nakonec v titulcích najdete 10 hlavních vývojářů. U Mini Motorways jich byl již dvojnásobek. Mini Metro vzniklo jako rychlý nápad na hru v rámci jednoho víkendového vývojářského jamu v roce 2013.

 

 

Ovšem přerod z krátké webové minihry v Unity Playeru ještě pod starým jménem Mind the Gap do současné vyladěné podoby plnohodnotné hry na Unity enginu trval skoro 3 roky. Vývoj ke konci podpořil i Apple, pročež recipročně Mini Metro vyšlo v roce 2016 do jeho služby Apple Arcade. Bráchové, kterým v tu dobu pomáhali pouze dva kamarádi, najednou tvořili Mini Metro jak pro mobily, tak i pro PC, Macy a Linux. V roce 2014 rozjeli prezentaci v rámci platformy Valve Steam Greenlight a nabídli ještě syrový PC titul do předběžného přístupu. Hra autorům začala záhy po vydání tak dobře vydělávat, že mohli podat výpovědi, opustit svá dosavadní zaměstnání, založit si svoji vlastní vývojářskou firmičku a věnovat se vývoji her samostatně pouze na své triko.

To tehdy znamenalo 2 tvůrce na plný úvazek (to byli oba bratři) + další 2 vývojáře na částečný. Více lidí příjem z Mini Metra prozatím nedokázal pokrýt. Pro grafický styl Mini Metra se autoři inspirovali u schémat londýnské a newyorské podzemky. Jelikož jsou oba bráchové dvojčata (Peter a Robert Curry), tak se při vývoji dost hádali, ale nakonec vše dobře dopadlo. Oba nyní pracují ve svém prosperujícím studiu, jež stále roste, a mají za sebou dvojici skvěle přijatých a hodnocených her. Hlavně kvůli nečekaně příznivé odezvě na počítačovou verzi tuto studio nakonec vydalo ve finálce jako první ke konci roku 2015. Další rok následovaly mobilní varianty, v roce 2018 Mini Metro přijelo na Switch a o rok později zastavilo na konečné PlayStation 4.

 

mini metro banner 2

Mini Metro

 

Na obou konzolích Mini Metro na rozdíl od mobilních a počítačových edic dokonce podporuje kooperativní multiplayer až pro 4 hráče. Je zajímavé, že více hráčů Mini Metro přilákalo na desktopových platformách než na mobilních. Zatímco na mobilech hrají řádově vyšší desítky tisíc hráčů, když se prodalo na Apple iOS a Google Android přes 80 tisíc kopií, na domácích zařízeních to jsou stovky tisíc. Obou titulů se na počítačích a konzolích dohromady prodalo přes půl milionu kopií, což je obrovský úspěch. Není se co divit, protože oba tituly jsou jednoduché na hraní, pohledné na dívání a mají naprosto nekomplikovanou hratelnost v duchu starých arkádiček ve dvou rozměrech.

Koncept Mini Metra spočívá v tom, že propojujete linkami procedurálně generované stanice metra na pozadí zjednodušené mapy centra jednoho z reálných měst. Vlaky jezdí mezi konečnými automaticky, přičemž vy musíte síť metra rozvrhnout tak, aby nedocházelo k zácpám ve stanicích. Jakmile totiž necháte déle čekat na nástupišti 6 cestujících, je konec úrovně. Úrovní a tedy i map měst Mini Metro nabízí 26 originálních, přičemž 68 dalších si můžete postahovat ze služby Steam Workshop. Najdete tu kupř. mapy Berlína, Londýna, New Yorku či Paříže (Prahu nikoli) a komunita přidala např. rušnou Moskvu a fantasy vodní tratě na benátských kanálech.

 

mini motorways banner 2

Mini Motorways

 

Minimalistický koncept hratelnosti ale nabízí několik fičurek, jako možnost tratí do smyčky, takže vlaky projíždí jedním směrem a nikoli kyvadlově, k dispozici máte tunely, mosty, nové vlaky, další vagonky nebo až 7 unikátních linek, s nimiž propojujete. Vybírat lze z 5 herních režimů od tutoriálu přes kreativní (čekačky nevadí a stanice si sami editujete) až po extrémní, kdy je při zácpě na stanici okamžitý konec a linky po postavení nelze přemisťovat. Tvůrci nezapomněli ani na praktické funkce jako pauzu + dvě rychlosti plynutí hry, denní a noční mód, aby vám obrazovka tolik nesvítila do obličeje, konečnou podobu mapy si můžete uložit do obrázku, případně do animovaného GIFu a nechybí ani porovnávací online žebříčky.

Hra je v češtině i slovenštině a můžete si ji nezávazně vyzkoušet v online demu ZDE nebo TADY. V roce 2019 na Apple Arcade studio vydalo duchovního nástupce Mini Metra s velmi podobnou hratelností. Mini Motorways se tentokráte věnuje propojování nikoli stanic, ale domečků pomocí silnic a dálnic, kdy vlaky metra nahradily automobily obyvatel map opět navržených velmi volně podle center světových metropolí, jako je třeba finální úroveň v Mexico City. Na Steamu Mini Motorways vyšly teprve minulý měsíc, takže hra sice není zdaleka tak obsáhlá a funkčně bohatá jako Mini Metro, ale hraje se snad ještě lépe.

 

 

Měst je v Mini Motorways zatím jen 11 (Prahu opět nečekejte) a kromě online žebříčku, denní/noční verze, pauzy/dvou rychlostí hraní a ukládání obrázků map již nic dalšího ve hře nenajdete. Ani podporu komunitních map, ani další herní režimy, ani naši lokalizaci. Nicméně časem tyto funkce z Mini Metra do hry jistě přibydou. Na druhou stranu Mini Motorways disponuje jednou funkcičkou, jakou Mini Metro nemá. Každé z jedenácti měst má trojici odlišných barevných stylů, evokujících různou denní dobu a různé roční období.

Znovu jeden level (město) končí při zácpě 6 aut, jež se nedostanou do svého cíle, ale k dispozici máte pro zvládnutí narůstající automobilové dopravy nové pomůcky jako dálnice (propojíte jimi přímo např. dvě vzdálené křižovatky), semafory, kruhové objezdy a taktéž mosty. Obě hry Mini Metro i Mini Motorways jsou si velmi podobné a hrají se báječně zejména jako perfektní chvilková výplň na cestách či na oddych mezi prací a znamenité jsou kupř. do notebooku. Každá z nich stojí jen lehce nad dvě stovky.